Miniszter: Az ungvári reptér megnyitása csak ideiglenes megoldás

2019. május 11., 09:55

Az Infrastrukturális Minisztérium csupán átmeneti megoldásnak tekinti az ungvári repülőtér megnyitását Kárpátalja légi összeköttetésének biztosítása szempontjából – közölte Volodimir Omeljan, a tárca vezetője, akit a Zakarpattya Online idéz az Interfax-Ukrajina nyomán.

„Számunkra az új repülőtér megépítése lesz a kulcsfontosságú – vagy Munkácson (ami a legvalószínűbb), vagy valahol máshol. De ehhez pénzre van szükség” – közölte hozzátéve, hogy az új légikikötő 2-3 milliárd hrivnyájába fog kerülni a költségvetésnek.

„Mindig hangsúlyoztuk, hogy Kárpátalja nem lehet Ukrajnától elvágott terület. Teljes értékű közúti, vasúti és légi összeköttetéssel kell rendelkeznie. Az állam részéről elértük ezt és megnyitottuk az ungvári repülőteret. Most a minőségi működtetésén van a hangsúly” – jelezte Omeljan.

Úgy fogalmazott, a repülőtér normális működéséhez nagy munkát kell elvégezni a megye szintjén.

„Érdekeltté kell tenniük a légitársaságokat, terméket kell felajánlaniuk az utasoknak, hogy a repülők ne legyenek üresek, s csak ezután tervezhetik a kényelmes járatokat” – véli a tárcavezető.

Szerinte a minisztérium nem lehet „minden reptér dajkája”. Most a repülőtér és a megye vezetésének tárgyalási készsége a döntő.

A Zakarpattya Online emlékeztet, hogy május 10-én utoljára indította útjára, május 17-én pedig hivatalosan is megszünteti a Kijev–Ungvár–Kijev menetrend szerinti járatot a Motor Szics légitársaság. A döntést azzal indokolták, hogy a kárpátaljai járat nem rentábilis. Ugyanakkor a kezdetektől számos kifogás merült fel a március 15. óta közlekedő járattal szemben, egyebek mellett felemlegették, hogy a legolcsóbb jegy is kétezer hrivnyába került. Ezenkívül a repülőgép kétórás lembergi átszállással jutott el Kijevből Ungvárra.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)