Newsweek: Ismeretlen radioaktív „forró pontokat” fedeztek fel Csernobilban a tudósok

2019. május 11., 11:29

A tudósok pilóta nélküli repülő szerkezetekre szerelt sugárzásmérőkkel fedezik fel az eddig ismeretlen „forró pontokat” a csernobili nukleáris katasztrófa helyszínét körülvevő Vörös erdőben – jelentette a Newsweek nyomán az UNIAN hírügynökség.

A lap azt írja, a kutatók felfigyeltek a délkelet-ukrajnai Kopacsi községre is, amelyre a csernobili baleset után radioaktív anyagok hullottak ki az esővel. A falu egy része szennyezettebbnek bizonyult, mint azt korábban hitték. A sugárzás itt óránként egy millisievertet tesz ki. Összehasonlításképpen: egy embert évente átlagosan 2,4 millisievertnyi sugárzás ér.

A csernobili atomerőműben 1986-ban következett be robbanás. Ezt az eseményt tekintik a történelem legszörnyűbb nukleáris katasztrófájának. Miután evakuálták a lakosságot, az erőmű körül 30 kilométeres zárt övezet jött létre.

Több mint három évtizeddel a katasztrófa után Csernobil vonzani kezdte a turistákat. Tavaly legkevesebb 60 ezren keresték fel a területet, akik speciális túrák keretében látogatták meg az elhagyott épületeket.

A Vörös erdő a bolygó egyik legradioaktívabb helye lett. A sugárzó anyagok itt 400 hektárnyi tűlevelű erdőre ülepedtek le és megölték a fákat, minek következtében azok rozsdaszínűekké váltak.

Múlt hónapban a tudósok két héten át tanulmányozták a Vörös erdőt és környékét. A brit National Centre for Nuclear Robotics és az ukrán SSE Eco Center szervezet csapata a drónok segítségével az emberi egészség veszélyeztetése nélkül gyűjthette össze igen közelről a szükséges adatokat, létrehozva a zóna 3D térképét és meghatározva azon belül a forró pontokat. A térség feletti repüléseket az elkövetkező 12 hónapban is folytatni fogják.

A térképkészítés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy jelentős területek, beleértve a Vörös erdőt is, viszonylag alacsony szintű sugárzással tűnnek ki az utóbbi 33 év során végbement természetes bomlás következtében. A jelenség azzal is összefügg, hogy a radioaktív anyagok mélyebbre süllyedtek a talajba, így a felsőbb talajrétegek felfogják a sugárzást – mutat rá Tom Scott, a National Centre for Nuclear Robotics professzora.

(unian.ua/Kárpátalja)