Az Alkotmánybíróság menesztette elnökét

2019. május 15., 11:58 , 956. szám

Az Alkotmánybíróság bírái május 14-i ülésükön megszavazták Sztanyiszlav Sevcsuk elnök menesztését – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A portál forrásai szerint a testület határozata végleges és nem igényel utólagos megerősítést.

A bihus.info úgy tudja, a döntést 12 bíró szavazta meg a 18 tagú testületben.

A határozat indoklása szerint Sevcsuknak komoly fegyelmi bűncselekmény elkövetését, feladatainak súlyos és szisztematikus elhanyagolását rótták fel, „ami összeegyeztethetetlen az ukrán alkotmánybíróság bírájának jogállásával, és feltárta, hogy nem felel meg a betöltött tisztségnek”.

Az Interfax-Ukrajina úgy tudja, hogy az Alkotmánybíróság még ugyanazon az ülésen megválasztotta a testület új elnökét a hatvanéves Natalija Saptala személyében. Az Ukrajna Alkotmánybíróságáról című törvény 33. cikkelye értelmében a testület elnökét három évre választják meg. Ugyanakkor az Alkotmánybíróság tagjait kilenc évre választják és nem választhatók újra. Saptala 2010 szeptemberében tette le a hivatali esküt, vagyis mandátuma idén ősszel lejár – mutat rá az Interfax-Ukrajina az Alkotmánybíróság sajtószolgálata nyomán.

Az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy Saptala tagja volt annak a bírói testületnek, amely annak idején megszavazta az úgynevezett Janukovics-féle alkotmányreformot, mely bővítette az államfő hatásköreit.

A portál emlékeztet arra is, hogy Volodimir Zelenszkij győzelmét követően az elnökválasztás második fordulójában olyan hírek kaptak szárnyra, melyek szerint Sztanyiszlav Sevcsuk idő előtti menesztésével meghiúsíthatják az új államfő beiktatását. Április 24-én azonban az Alkotmánybíróság bírái arról biztosítottak, hogy részükről nem lesz akadálya a beiktatásnak. Indoklásuk szerint az elnöknek nem egy konkrét személy, hanem az alkotmánybíróság mindenkori elnöke előtt kell letennie a hivatali esküt.

Sajtóértesülések szerint az alkotmánybírák egy része Sevcsuk távozását Zelenszkijt támogató testvére által a testület vezetőjére gyakorolt esetleges befolyása miatt igyekezett elérni.

Maga Sevcsuk menesztését súlyos bűncselekménynek nevezte, szerinte alkotmányellenes puccsot hajtottak végre a testületben. Egyben jelezte, hogy a puccs kapkodva, az előírások megsértésével történt, amiért szándékában áll a bűnüldöző szervekhez fordulni.

A Facebook közösségi oldalon közölte azt is, hogy „ennek a bűncselekménynek kétségtelenül Porosenko a fő kedvezményezettje, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy megőrizze a hatalmat a főbb állami intézmények feletti ellenőrzés fenntartásával”.

(pravda.com.ua/interfax.com.ua/Kárpátalja)