Megszűnt a kormánykoalíció, 30 napig nem lehet feloszlatni a parlamentet (Frissítve)

2019. május 17., 10:59

A Népi Front (Народний фронт) párt bejelentette kilépését a parlamenti koalícióból május 17-i hatállyal, valamint egy új legfelső tanácsi többség létrehozását 30 napon belül – közölte az Ukrajinszka Pravda Makszim Burbak, a párt frakcióvezetője nyomán.

Burbak a Legfelső Tanács pénteki plenáris ülésén úgy fogalmazott, az új körülmények az erők maximális konszolidációját követelik: új elnök, új parlament, új koalíció. Közölte azt is, az elkövetkező 30 napban megalakul az új parlamenti többség.

A Népi Front frakcióvezetője szerint az ukránok határozott lépéseket, tetteket és változásokat várnak az új elnöktől. Hozzátette: a parlamentnek az elkövetkező időszakban az elnökkel közösen módosítania kell az Alkotmányt a Legfelső Tanács létszámának csökkentése érdekében, egyben megszüntetve az elnök, a képviselők és a bírák mentelmi jogát, világosan elválasztva egymástól a hatalmi ágak felelősségi körét, megszüntetve a megyei állami adminisztrációkat, befejezve a decentralizációt, elfogadva a népszavazásokról szóló törvényt, bevezetve az elnök elleni eljárás intézményét stb.

Burbak jelezte azt is, miután a parlamentben új koalíció alakul, a törvényhozás a jelenlegi Rada megbízatásának lejártáig, vagyis 2019. október 27-ig dolgozni fog.

A továbbiakban Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke kihirdette a parlamenti koalíció megszűnését. Egyben emlékeztetett, hogy az Alkotmány 83. cikkelyének hetedik pontja értelmében a mai naptól számított egy hónap áll rendelkezésre az új koalíció létrehozásához.

A Népi Front lépését az előzte meg, hogy előző nap a parlament május 20-ra tette Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök beiktatását. Ezzel lehetősége nyílt Zelenszkijnek arra, hogy még az október 27-re kiírt parlamenti választás előtt feloszlassa a törvényhozást, és előrehozott választást írjon ki. Zelenszkij tanácsadója, Dmitro Razumkov pedig egy tévényilatkozatában ki is jelentette, hogy az új elnök fel fogja oszlatni a parlamentet.

(pravda.com.ua/MTI/Kárpátalja)