Zelenszkij tanácsadója a parlament feloszlatásáról: senki nem szándékozik törvényt sérteni

2019. május 17., 10:18

Ami a parlament esetleges feloszlatásának kérdését illeti, Volodimir Zelenszkij nem fog törvénysértéshez folyamodni – jelentette ki az 1+1 tévécsatorna Jog a hatalomhoz (Право на владу) című műsorában Dmitro Razumkov, a megválasztott elnök tanácsadója, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Valóban nem tervezi senki, hogy törvényt sértsen. Léteznek feltételek, amelyek lehetővé teszik az elnök számára a Legfelső Tanács feloszlatását. Ezek világosan rögzítve vannak a törvényekben; néha nem teljesen egyértelműen, de többé-kevésbé érthetően. E feltételek egyike a koalíció hiánya, amiről sok szó esik. Véleményem szerint koalíció ma nem létezik, mivel a két koalíciós frakcióban nincs 226 képviselő” – mondta Razumkov.

A tanácsadó szólt azokról a folyamodványokról és bírósági keresetekről, amelyekben kérték Andrij Parubijt, a parlament elnökét, hogy mutassa fel a koalíciót alkotó képviselők névsorát, ami azonban végül nem történt meg.

Arra a kérdésre, hogy feloszlatják-e a parlamentet, Razumkov kijelentette: „Természetesen kezdeményezni fogja [az elnök]”.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, korábban Volodimir Zelenszkij arról beszélt, választási győzelme esetén benyújtja az államfő felelősségre vonásáról szóló törvényt, s fontolóra veszi a parlament feloszlatását.

Április 22-én Parubij házelnök kijelentette, hogy jelenleg nincs alapja a törvényhozás feloszlatásának, május 27. után pedig nem is lehet.

A Legfelső Tanács május 16-án úgy határozott, hogy Volodimir Zelenszkij ünnepélyes beiktatására május 20-án kerül sor a parlamentben.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)