469 turistát mentettek meg az elmúlt télen a hegyimentők Kárpátalján

2019. május 18., 10:18

A fenti adat a hegyimentő alakulat május 14-én az ökörmezői járási Fülöpfalván (Pilipecen) megtartott összegző konferenciáján hangzott el, amelyről a Zakarpattya Online számolt be.

A tanácskozás előadói felhívták a figyelmet, hogy a most záruló idényben jelentősen nőtt a turisták száma Kárpátalja hegyvidéki területein, ami pozitív hatással van a turisztikai és rekreációs ágazat fejlődésére, azonban több munkát is jelent a hegyimentők számára.

Így a jelzett időszakban a hegyi kutató- és mentőalakulat szakemberei 376 riasztást kaptak. Kiszállásaik során sikerült megmenteniük 469 turista életét, akik közül 215 személyt elsősegélyben kellett részesíteni. Az alakulat munkatársainak ugyanakkor fel kellett kutatniuk és el kellett szállítaniuk hét olyan személy holttestét, akik a Kárpátokban veszítették életüket. A hegyimentők emellett 5592 turistacsoportot kísértek végig a régió turistaútjain.

A mentőalakulat fő feladata azonban továbbra is a rendkívüli helyzetek megelőzése. Ezt szolgálja a hegyekbe induló csoportok tájékoztatása, illetve a turistautak kijelölése – hangzott el egyebek mellett a tanácskozáson.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)