Oroszország az ENSZ-hez fordul az ukrán nyelvtörvény miatt

2019. május 18., 12:49

Az orosz küldöttség rendkívüli ülés összehívására kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) elnökét Az ukrán mint államnyelv működésének biztosítása című ukrajnai törvény elfogadása miatt – közölte a Facebook közösségi oldalon Oleh Nikolenko, Ukrajna állandó ENSZ-képviseletének szóvivője, akit a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata idéz.

Az ülésre hétfőn kerülhet sor, minden attól függ, miként dönt a BT-ben májusban elnöklő Indonézia – jelezte az ukrán tisztviselő, abszurdnak nevezve az orosz lépést.

Nikolenko szerint a törvény semmilyen módon nem fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot, amelynek fenntartása az ENSZ BT feladata. Hozzátette, a jogszabály Ukrajna belügye, amelyet a Kreml megpróbál „politizálni”.

Ukrajna Legfelső Tanácsa április 25-én fogadta el a nyelvtörvényt. Petro Porosenko leköszönő elnök május 15-én írta alá a jogszabályt.

Az új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait – közölte a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel. A tárcánál kiemelték, bíznak benne, hogy az „elsöprő többséggel” megválasztott új elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tisztázni tudják a magyar nemzeti közösséget érintő kérdéseket.

Ukrajnai román kulturális szervezetek vezetői az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosánál emeltek panaszt a nyelvtörvény ellen – közölte a bukaresti Adevarul hírportál nyomán az MTI. A levél aláírói azt kérik Lamberto Zannier főbiztostól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az ukrajnai kisebbségek jogainak védelméért és a törvény alkalmazásának leállításáért.

(zn.ua/MTI/Kárpátalja)