Repülőtér, külföldi rendszámú gépkocsik, útjavítás

Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

2019. május 19., 16:00 , 956. szám

Többek között ezeket a problémákat vetették fel a Kárpátaljai Megyei Tanács 15. ülésszakának első plenáris ülésén múlt csütörtökön, május 16-án.

A himnuszt követően a képviselők egyperces néma főhajtással adóztak az ATO-ban elesettek emlékének, majd Mihajlo Rivisz tanácselnök őszinte részvétét tolmácsolta egykori kollégájuk, Ivan Gyiusz családtagjainak.

Ezután az elnök beszámolt a plenáris ülések közötti történésekről, többek között arról, hogy előző nap találkoztak a Motor Szics légitársaság képviselőivel, és megvitatták az Ungvár–Kijev–Ungvár közvetlen  repülőjárat újraindításának lehetőségét. Úgyszintén tájékoztatta a képviselőket az új kinevezésről: Szerhij Rejtit választották meg a Kárpátaljai Körzeti Adminisztratív Bíróság új elnökévé.

Majd köszöntötték a születésnapjukat ünneplő képviselőket, a jubilánsok köszönőoklevelet és ajándékot vehettek át aktív képviselői tevékenységükért és a vidék szociális-gazdasági fejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásukért. Úgyszintén gratuláltak Vaszil Koseljának, a költségvetés kérdéseivel foglalkozó állandó bizottság elnökének, akit a napokban Az érdemekért rendjel III. fokozatával tüntettek ki. Mihajlo Rivisz tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy anyák napja alkalmából 49 kárpátaljai sokgyermekes anyának adományoztak Hős anya címet.

Olekszandr Ledida előző tanácsülésen elhangzott javaslata értelmében a megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetőjének beszámolója következett volna, ám az illetékes betegszabadságon van, és csak a helyettese jelent meg, akit a képviselők nem hallgattak meg, mivel első kézből kívántak tájékozódni. A helyzet megismétlődött Vaszil Hubalj beadványa kapcsán is, aki az útkarbantartó vállalat vezetőjének, Mihajlo Popovicsnak a beszámolóját indítványozta arról, hogy 2018-ban milyen összegek és milyen forrásból érkeztek a kárpátaljai utak javítására, illetve a rendelkezésre álló pénzösszegekből hol és milyen munkálatokat végeztek. Egyes információk szerint Popovics szabadságon, mások szerint betegszabadságon van, így helyettese jelent meg. Ez felháborodást váltott ki a megyei képviselők körében, többen tiszteletlenségnek és munkaköri kötelezettségeik elmulasztásának tartják, hogy a megyei állami közigazgatási hivatal főosztályainak vezetői kitérnek a beszámoló elől és felvetették, hogy legközelebb vizsgálják meg, mennyire hatékonyan végzik a munkájukat az illető vezetők.

Ezután a képviselők rövid felszólalásokban a vidék élettevékenységének fontos kérdéseit vetették fel. Szó volt a famegmunkáló cég tevékenységéről, az egészségügyi reform negatív következményeiről, ismételten felvetődött az ungvári repülőtér további működésének kérdése, valamint a külföldi rendszámú gépkocsik körül kialakult helyzet és a nyelvtörvény is.

A képviselők megszavaztak néhány beadványt, köztük elfogadták a KMKSZ-frakció által benyújtottakat is, melyben kérték a nagyszőlősi járási Tiszaújlak–Péterfalva útszakasz javítását, valamint az Ungvár Nemzetközi Repülőtér földterületének és ingatlanainak a leltárbavételét, hatékony, célirányos felhasználásának a biztosítását, a 2023-as évig terjedő fejlesztési stratégiájának a kidolgozását és a tevékenységének támogatását, a jogi és szervezési feltételek megteremtését befektetők bevonásához a repülőtér fejlesztése érdekében.

Ezután a tanács áttért a napirendi kérdésekre. Mivel ezeket az ülést megelőzően részletesen megvizsgálták az állandó bizottságok ülésein, így a képviselők viszonylag gyors ütemben megszavazták a megfelelő határozatokat.

Kisebb vita után a képviselők egyetértettek abban, hogy a repülőtérre szükség van, és ez már a megnyitásakor, 1929-ben sem volt kérdéses a megye akkori vezetősége számára. Hiszen ennek hiányában komoly külföldi befektető nem érkezik Kárpátaljára, és nem utolsósorban a helyi lakosok kényelmét is szolgálná, főleg ha sikerülne légi összeköttetést teremteni az EU tagállamainak fővárosaival és a kedvelt üdülővárosokkal. Így döntöttek az Ungvár–Kijev repülőjárat pótfinanszírozásáról, módosították a repülőtér finanszírozási programját, és 2 millió hrivnyával növelték az intézmény működtetéséhez nyújtott támogatást. A tervek szerint júniusban újraindulhat Ungvár és Kijev között a légi közlekedés: az eddigi heti egy alkalommal szemben hetente háromszor indulna repülőgép a kárpátaljai megyeszékhelyről a fővárosba és vissza.

A testület módosított számos programot, közöttük a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a szociális védelmi és a lakás-kommunális gazdasági szférában működőket, valamint az Ungvár Nemzetközi Repülőtér hatékonyabb működéséről a 2017–2020-as években. Döntés született a Paraszolka megyei szociális habilitációs-rehabilitációs központ és a megyei kardiológiai központ alapszabályzatának módosításáról is.

Úgyszintén vitát váltott ki a 2019-es évi megyei költségvetés módosítása, mivel a képviselőket érdekelte a megyei büdzsére vonatkozó részletes információ. Végül meghallgatva Petro Lazart, a megyei pénzügyi főosztály vezetőjét, a képviselők megszavazták a módosítást.

Megvitatásra került a muzsalyi aranybánya körül kialakult helyzet is, amelyet Péter Csaba, a határon átnyúló együttműködés, a turizmus és a rekreációs ágazat fejlesztésének kérdéseivel foglalkozó állandó bizottság elnöke vetett fel a megyei tanács elnökségének ülésén. Mint ismeretes, ott egy amerikai cég, az Avellana Gold társaság képviselői tárgyalásokat folytatnak a helyi közösséggel az aranybánya hulladékának a felhasználásáról. A megyei tanács úgy határozott, hogy célszerű a helyszínre kiszállva átfogóan tanulmányozni a problémát.

A képviselők megszavazták az Ukrajna államfőjéhez, a Legfelső Tanács elnökéhez, a miniszterelnökhöz intézett felhívásokat, köztük a külföldi rendszámú használt gépkocsik Ukrajnába történő behozataláról és itteni tartózkodásáról. De gyakorlatilag egyidejűleg Kijevben a népképviselők újabb három hónapra, augusztus 24-ig meghosszabbították a kedvezményes vámkezelési időszakot.

Ivan Csubirko kezdeményezte, hogy a megyei tanács forduljon beadvánnyal Ukrajna államfőjéhez, melyben a képviselők kérik, nyújtsa be az Alkotmánybírósághoz alkotmányossági vizsgálatra a nemrég elfogadott nyelvtörvényt. Ez nem kapta meg a szükséges szavazatszámot, mivel a kérdésben előzetesen nem egyeztetett a testület és jogilag sem lett volna helytálló: a leköszönő elnök aláírta, az újonnan megválasztott beiktatása pedig még nem történt meg. Viszont a megyei tanács korábban már döntött arról, hogy néhány kérdés miatt az egynaposra tervezett ülést nem zárják be, hanem jövő csütörtökön, május 23-án folytatják, és akkor napirendre tűzik a nyelvtörvénnyel kapcsolatos indítványt, meghallgatják a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökének az éves beszámolóját, Mihajlo Popovics és Eduard Maljar beszámolóit a megyében végzett útjavításokról, valamint a hadkiegészítő parancsnok információját.

Végezetül Mihajlo Rivisz meghívta a képviselőket az ukrán–szlovák határon a Kisberezna–Ublja határátkelőn május 18-án megrendezésre kerülő Jószomszédsági napokra, ahol egyeztetésre kerül a Kárpátalja és a Kassai Önkormányzati Vidék 1919 májusa és 2020 májusa közötti időszakra szóló együttműködési memorandum.

Rehó Viktória