Zelenszkij: Kijev kész tárgyalni Oroszországgal

2019. május 20., 12:17

Ukrajna új elnöke az első és egyik legfontosabb teendőjének azt tartja, hogy megszüntesse a háborút Donbászon és megkezdje a tárgyalásokat Oroszországgal. Ezen intézkedések előtt szeretné kiszabadítani a katonai foglyokat.

„Az az igazság, hogy a történelem igazságtalan. Nem mi kezdtük el ezt a háborút, de nekünk kell befejezni. Készek vagyunk a tárgyalásra, de az első lépésnek a katonai foglyok kiszabadításának kell lennie” – szögezte le Volodimir Zelenszkij.

Hozzátette, hogy a béke elérésének érdekében kész olyan lépéseket is tenni, amellyel kockáztatja majd elnöki posztját. „Gyakran megkérdezik tőlem, hogy mire vagyok hajlandó a békéért. Érdekes kérdés. Önök, ukrán állampolgárok, mire képesek a magukhoz közel állók életéért? Biztosíthatom önöket, hogy annak érdekében, hogy a hőseink ne haljanak meg, mindenre képes vagyok. Nem félek nehéz döntéseket hozni. Kész vagyok veszíteni a hírnevemből, s ha kell, kész vagyok elveszíteni jelenlegi posztomat is, csak érjük el a békét” – mondta el.

Elmondása szerint mind ez idáig mindent megtett azért, hogy az ukránok mosolyogjanak, most szeretne mindent megtenni azért, hogy az ország lakossága többet ne sírjon. „S végezetül nagyon röviden. Drága nép! Egész életemben próbáltam mindent megtenni azért, hogy önök kacagjanak. Ez nemcsak a munkám volt, hanem a misszióm is. Az elkövetkezendő öt évben arra fogok törekedni, hogy önök ne sírjanak. Köszönöm!” – fejezte be beszédét.

(ua.korrespondent.net./VV)