Anya és csecsemővédelem az alapellátásban címmel rendeztek konferenciát a Rákóczi-főiskolán

2019. május 22., 18:55

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán immár 5. alkalommal került megszervezésre továbbképzés a Kárpátalján egészségügyben dolgozó szakemberek számára, amely az eddigi öt alkalom során közel 500 résztvevőt számlál:

Dátum

Konferencia címe:

2016. május 14.

Újdonságok a gasztroenterológiában

2016. október 24.

Szív- és érrendszeri betegségek modern ellátása a mindennapi gyakorlatban

2017. november 28.

A családorvosi tevékenység sajátosságai – tanulságok magyarországi példák alapján

2018. október 13.

Gyermekgyógyászati Továbbképző Konferencia

2019. május 18.

Anya és csecsemővédelem az alapellátásban

2019. május 18-án (szombaton) 9.00 órai kezdettel került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett, a Magyar Gyermekorvosok Társasága szakmai közreműködésével megvalósuló Anya és csecsemővédelem az alapellátásban című konferenciára a Rákóczi-főiskola Győr termében.

A konferencia a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásával valósult meg.

A képzésen 131 fő vett részt, akik tanúsítványban részesültek a rendezvény végén.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével: Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja és Csizmadia Alexandra, Magyarország Beregszászi Konzulátusának külgazdasági attaséja, dr. Orosz Ildikó, Kárpátaljai Megyei Tanács képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a KMPSZ elnöke, dr. Bíró Erzsébet, Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi főosztályának igazgató-helyettese. A konferencián elismert magyarországi gyermekgyógyász szakemberek tartottak előadást: Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Kissné Garajszki Ildikó védőnő, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, Tóth Györgyné, aki Hatvan munkahelyi vezető védőnője, a Magyar Védőnők Egyesületének vezetőségi tagja, dr. Sheiber Dóra, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökségi tagja, Budapest XI. kerültének házi gyermekorvosa, Palojtay Popovics Márta, a Család és Élet Egyesület egyik vezetője.

Az Anya és csecsemővédelem az alapellátásban című konferencia dr. Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központ vezetője beszédével vette kezdetét. Úgy gondolja, hogy „Az egészség ízét a betegség adja. Nagy lemaradás tapasztalható az ukrán egészségügyben a magyarországihoz képest, ezért Magyarország az utóbbi években igyekezett számos területen támogatást nyújtani Kárpátalján a felzárkózáshoz, beleértve nemcsak az eszközökkel történő támogatást, hanem egészségügyi vezetők magyarországi tapasztalatcseréjét, orvosok többlépcsős magyar nyelvünk továbbképzését, konferenciákon való részvétet, stb. Fontos része a kárpátaljai orvosok továbbképzésének a Magyarországon szervezett szakmai konferenciákon és kongresszusokon való részvétel. Ezért 2018 nyarán Magyarországra, 6 különböző konferenciára, kongresszusa biztosítottuk pályázatokból a részvételi lehetőséget a kárpátaljai szakemberek számára.”

A rendezvényt dr. Orosz Ildikó nyitotta meg, aki olyan feltöltődést kívánt a résztvevő medikusok számára, mely inspirációt ad, hiszen az előadások alatt olyan tapasztalatok hangzanak el, melyekből ötletet lehet meríteni, iránymutató módszereket lehet tanulni, melyeket a kárpátaljai egészségügyben bátran lehet honosítani.

Ezt követően Csordás Ágnes osztotta meg gondolatait a rendezvénnyel kapcsolatban, aki szerint a családok támogatása érdekében fontos az orvosok részéről a csapatmunka. Jó egészséget kívánt a kárpátaljai magyar orvosok munkásságához, a felmerülő nehézségek megoldásához véleménye szerint új ötletek szükségesek, melyekhez sok erőt és egészséget kívánt. Az együttműködést jó szívvel ajánlotta kárpátaljai magyarul is beszélő szaktársai felé.

Köszöntő beszédet mondott dr. Bíró Erzsébet igazgatóhelyettes asszony, aki örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy immár 5. alkalommal kerül megrendezésre Beregszászban orvosok számára konferencia egészen családias hangulatban, melynek véleménye szerint összetartó ereje van.

A következő orvoskonferencia 2019. október 19-én kerül megrendezésre Hypertónia, mint népbetegség rizikófaktorai, szűrései, megelőzése, szövődménye és terápiája címmel, melynek szintén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biztosít majd helyszínt. A rendezvényre a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődő egészségügyi szakembert.

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola
Felnőttképzési Központja