Jótékonysági gálaest a Nemzeti Színházban a tehetséges kárpátaljai fiatalokért

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”

2019. május 22., 10:42 , 956. szám

Május 17-én nagyszabású jótékonysági estet szerveztek a budapesti Nemzeti Színházban a tehetséges kárpátaljai fiatalok megsegítése céljából. A gálán olyan neves előadók is felléptek, mint Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Vikidál Gyula, a Kormorán és Sasvári Sándor.

A szervezők célja volt a programmal felhívni a figyelmet a Kárpátalján élő tehetségekre és sanyarú körülményeikre. A koncert bevételét és az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány számlájára érkezett felajánlásokat a szervezők a Péterfalvai Művészeti Iskola hangszerkészletének megújítására ajánlották fel.

Az eseményen Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő köszöntőjében elmondta: „Nekünk, magyaroknak fontos érték a magyar szó, a magyar kultúra, a nemzeti szolidaritás és az összetartás. A jövő generációba fektetett energia Kárpátalján is meghozza majd a gyümölcsét, hiszen a kárpátaljai gyerekek megérdemlik, hogy jó körülmények között kapjanak zenei nevelést.” A kárpátaljai állapotokról szólva a képviselő elmondta, hogy a térség egyedül az anyaország támogatására számíthat az egyre nehezedő gazdasági létben. Hiszen a magyar kisebbség helyzetével és problémáival sem az EU, sem pedig Ukrajna nem kíván foglalkozni. Felhívta a figyelmet a május 26-i európai parlamenti választások fontosságára. Kiemelte, fontos megmutatni, hogy „együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”.

Borszéki Molnár Dalma, az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány elnöke a program kapcsán elmondta: „Bár az elmúlt éven a Péterfalvai Művészeti Iskolában jelentős felújítások történtek, az iskola hangszerei siralmas állapotúak, ennek a problémának a megoldására szerveztük meg a jótékonysági estet, amelynek bevételét és az alapítvány számlájára érkező felajánlásokat az iskola hangszerparkjának megújítására ajánljuk fel.”

Az esten az ismert magyarországi művészek mellett felléptek a kárpátaljai és a Kárpátaljáról származó ismert és elismert művészek is: Szűcs Nelli színművész, Pál Lajos népzenész, a Kárpátalja Néptáncegyüttes, Brassói-Jőrös Andrea operaénekes, Bacsi János zongoraművész, de ott volt a fellépők soraiban Várnagy Andrea zongoraművész, Roy és Ádám, Ducza Nóra operaénekes, Sasvári Léna énekes, az est házigazdái pedig Tarpai Viktória és Rácz József kárpátaljai színművészek voltak. Bemutatkoztak a Péterfalvai Művészeti Iskola tehetséges diákjai is.

A jótékonysági gálaest a Budapest-Budavár Rotary Club és az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány szervezésében került megrendezésre. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége volt.

VE