Kárpátaljai részvétel a sportmédia ünnepén

2019. május 22., 11:36 , 956. szám

Nem akármilyen évfordulót ünnepel a magyar sportújságírás, hiszen 110 évvel ezelőtt, 1909-ben alakult meg a jogelőd, a Magyar Hírlapírók Szindikátusa. A jogutódnak számító Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) csütörtöktől vasárnapig Budapesten tartotta meg a napjainkban közel 800 tagot számláló szervezet jubileumi sportújságíró kongresszusát. A rendezvényre négy kontinens közel 50 országából érkeztek vendégek, köztük szűkebb pátriánkból is.

Az eseményen Kárpátalját nyolc kolléga képviselte: Dunda György, Szabó Sándor, Zunkó Barnabás, Nigriny Szabolcs és Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó munkatársai, Iváncsik Attila és Sterr Attila az TV21 Ungvár csatornát képviselték, lapunkat pedig Jakab Lajos.

A legprominensebb külföldi vendégek már csütörtökön megérkeztek, akik a MSÚSZ elnökségi tagjaival együtt találkoztak az idei évben Európa sportfővárosának számító Budapest főpolgármesterével, Tarlós Istvánnal.

A legtöbben, így a kárpátaljai küldöttség is, pénteken érkezett meg a kongresszus helyszínére, és már kora délelőtt hatalmas élményben lehetett részünk, mivel ellátogattunk az épülő Puskás Arénába. A tervek szerint az idén novemberre elkészülő létesítmény 68 ezer néző befogadására lesz majd alkalmas, és egyik helyszínéül szolgál majd a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokságnak. A majdani gyepszőnyegtől a tetejéig 55 méter magas hatalmas betonkaréj már most impozáns látványt nyújt, nap mint nap mintegy ezer ember vesz részt az építkezésben. A tervezők és kivitelezők igyekeztek olyan elemeket is beépíteni a nemsokára Európa egyik legmodernebb stadionjának számító arénába, amelyek a legendás jogelődnek számító Népstadion védjegyei is voltak.

A szálláshelyünk elfoglalását követően könyvbemutatóra került sor a Hotel Mercure különtermében, ahol bemutatásra került a magyar sportújságírás 110 éves történetét ismertető, azonos címmel megjelenő kötet Dénes Tamás MSÚSZ-elnökségi tag szerkesztésében. A könyvbemutató során és azt követően nem akármilyen élmény volt testközelből is találkozni olyan legendás sportriporterekkel, mint a 79. születésnapját a napokban ünneplő Novotny Zoltánnal, a MSÚSZ tiszteletbeli elnökével, vagy az ugyancsak a rádióból és tv-ből ismert Knézy Jenővel.

Délután tovább folytatódott az élményözön, hiszen látogatást tehettünk a felcsúti Puskás Akadémiára, ahol körbevezettek minket a Makovecz Imre tervei alapján épült, ékszerdoboznak is beillő Pancho Arénában, megtekinthettük a névadó, Puskás Ferenc gazdag tárgygyűjteményeit, amelyek között a legendás 6-3-as mérkőzésről, az 1954-es vb-döntőről és más felejthetetlen eseményekről is szép számban maradtak meg féltve őrzött ereklyék. Este a Puskás Akadémia új Sport- és Szabadidőközpontjában került megrendezésre a MSÚSZ jubileumi gálavacsorája, ahol Szöllősi György elnök és Csisztu Zsuzsa alelnök vendéglátók mellett jelen volt többek között Schmitt Pál egykori köztársasági elnök, Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke, Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke, Magyar Zoltán, az FTC és a magyar válogatott egykori menedzsere, Kárpátalja nagy sportbarátja és mások is.

Szombaton is sok élményben lehetett részünk, hiszen délelőtt a Testnevelési Egyetemen (TE) került megrendezésre egy nemzetközi konferencia, amely a nők a sportban és a sportmédiában betöltött szerepéről szólt. Olyan neves előadók fejtegették a témát, mint a TE vezetője, Mocsai Lajos, dr. Szabó Tünde olimpiai és világbajnoki ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár, Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, Donna de Varona kétszeres olimpiai bajnok úszó, amerikai televíziós sportlegenda és más közismert hazai, valamint külföldi szakemberek.

Délután újabb ,,élménybomba” várt a kongresszus résztvevőire, hiszen a Groupama Arénában a helyszínen tekinthettük meg a labdarúgó női Bajnokok Ligája-döntőt a francia Lyon és a spanyol Barcelona részvételével. A néhány széksorral fölöttünk helyet foglaló két szurkolótábor varázslatos hangulatot teremtett a stadionban, ahol közel telt házat jelentő, 20 ezer főnyi nézősereg tombolta végig a 4-1-es Lyon-győzelemmel véget ért BL-finálét. A stadion leginkább a találkozó elején ,,robbant fel”, amikor a Lyon magyar származású légiósa, Marozsán Jenifer megszerezte csapata számára a vezetést.

A jubileumi sportújságíró kongresszus zárónapján is a sport dominált, de ezúttal már maguk a résztvevők voltak a főszereplők. Az idén is megrendezték ugyanis a hagyományos Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát, amelynek mezőnyét hat csapat alkotta, és sporttörténeti eseményként először vett részt benne önálló csapatként Kárpátalja válogatottja. Az összeszokottság hiányában csapatunk a vert mezőnyben végzett, de bizakodásra adhatott okot az a tény, hogy a heti rendszerességgel edző és meccselő tornagyőztes Nemzeti Sport csapatától csupán tisztes, 4-0-s vereséget szenvedtünk. Nem mellesleg a tornán összejött egy sporttörténeti találkozó is, hiszen utoljára 70 évvel ezelőtt rendeztek Kárpátalja–Erdély összecsapást.

A tornát követően mindenki kellemesen fáradt volt, így jólesett még elfogyasztani egy finom közös ebédet a Testnevelési Egyetem étkezdéjében, ahol díjakat vehettek át a focitorna és a párhuzamosan rendezett tenisztorna legjobbjai is.

A kárpátaljai résztvevők nevében köszönetet mondunk házigazdáinknak (elsősorban Szöllősi Györgynek és Csisztu Zsuzsának) a pazarul megszervezett kongresszuson való részvételi lehetőségért, a Budapesten töltött felejthetetlen három napért.

Jakab Lajos