Sikeres magyar nyelvtanfolyam Donyeck megyében

2019. május 24., 14:59 , 957. szám

A Volnovahai 6. Számú Középiskola tanulói sikeresen elvégezték a magyar mint idegen nyelv tanfolyamot, amelyet Horváth Zoltánnak, Ukrajna Siófoki Tiszteletbeli Konzulátusa vezetőjének a kezdeményezésére indítottak.

A frontvonalhoz közel fekvő településen nem ez az első magyar–ukrán szociális projekt, amelyet a jótékonysági alap megvalósít: a közelmúltban magyarországi vállalkozók hozzájárulásával egy gyönyörű játszóteret létesítettek, az egyik volnovahai iskola pedig egy komputeres szaktanteremmel gyarapodott. Horváth Zoltán is gyakori vendég arrafelé, de a gyerekekkel mindig csak tolmács segítségével tudott szót érteni. Ezért Ukrajna siófoki tiszteletbeli konzulja gondolt egy merészet, és meghirdette a magyar mint idegen nyelv tanfolyamot. Február végén a Donyeck megyei város egyik iskolájának tíz tanulója jelentkezett a kurzusra.

Az újévi ünnepek után a gyerekek kézbe vehették a magyar fél által megvásárolt magyar nyelvkönyveket. Majd az első online foglalkozást Horváth Zoltán Ljubov Nepoppal, Ukrajna Magyarországi Rendkívüli és Meghatalmazott nagykövetével közösen tartotta számukra. A további tanórákat Timkó Tímea, tiszteletbeli konzuli asszisztens tartotta.

„Dagad a keblem a büszkeségtől! A volnovahai gyerekek által elért eredmény, mindössze 25 tanóra alatt hihetetlen. Rég láttam már ekkora akaraterőt és érdeklődést. Legyőztek minden kihívást, amit a legszebb, de számukra teljesen ismeretlen és igencsak nehéz magyar nyelv állított eléjük. Köszönöm, hogy a részese lehettem ennek a csodának!” – írta Facebook-oldalán Timkó Tímea.

Az utolsó online órát ismét Ukrajna Siófoki Tiszteletbeli Konzulátusának vezetője, Horváth Zoltán tartotta. A gyerekeknek lehetőségük nyílt arra, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák megszerzett tudásukat, és magyarul beszélgessenek a tiszteletbeli konzullal, aki megköszönte a gyerekeknek a tanfolyam során tanúsított aktív és odaadó munkájukat, majd hangsúlyozta, hogy ígéretéhez híven nyáron várja őket és két kísérőjüket Siófokra, a nyári táborba.

A tanulók Aranyosi Ervin Köszönöm, hogy barátom vagy című versével köszönték meg Ukrajna siófoki tiszteletbeli konzuljának az irántuk tanúsított gondoskodást és figyelmet.

(facebook/RV)