Búcsú a végzősöktől a Nagyberegi Középiskolában

2019. május 29., 08:43 , 957. szám

A kéttannyelvű Nagyberegi Középiskolában idén 29 végzős ballagott, közülük 19-en a magyar osztályban tanultak, 10-en pedig az ukránban.

Géczi Tihamér iskolaigazgató köszöntőbeszédében elmondta, hogy a végzősök a független vizsgaközpontokban letett érettségi vizsgák eredményétől függően elsősorban az Ungvári Nemzeti Egyetemen, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tanulnak majd tovább, illetve nagyon népszerűek az új szakképzést nyújtó intézmények is, például az autószerelő és a mezőgazdasággal kapcsolatos szakmák. Nagy öröm, hogy egyre több képzés indul idehaza magyarul, így nem kell Magyarországra vagy valahová máshová ingázniuk, mint a korábbi években.

A Nagyberegi Középiskola ballagásán vendégként részt vett Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke is, aki elmondta: „Nagybereg egy érdekes község, ahol két középiskola is van. Egy református líceum, amely kiválóan működik, illetve a szintén nagyszerű Nagyberegi Középiskola. Láthatjuk, hogy itt rend van, továbbá az jellemzi ezt az iskolát, hogy jelentős sporteredményeket érnek el. A különleges kerékpár-akrobatika területén világhírű a csapatuk, most is Franciaországba mennek tanulni. Ezzel párhuzamosan ukrán tannyelvű osztályok is vannak, ahová a környező településekről érkeznek ukrán anyanyelvű gyerekek. Nekem meggyőződésem az, hogy nem lehet elvenni az emberektől azt a jogot, hogy olyan nyelven taníttassák a gyermekeiket, amilyenen akarják. Annál is inkább, mert a tudást igazán jól megszerezni csak anyanyelven lehet – fejtette ki az új oktatási és nyelvtörvények kapcsán. – A magyarok tanuljanak magyar iskolában, az ukránok ukrán iskolában. Örülök, hogy itt lehettem ezen a ballagási ünnepségen, jó látni ezt a sok szép fiatalt, aki elindul az élet útján. Remélem, hogy a magyar oktatást veszélyeztető intézkedéseket módosítják majd, és a magyar oktatás Kárpátalján a jövőben is szabadon tud majd fejlődni.”

B. Zs.