Jól szórakoztak a gyerekek Szernyén

2019. május 29., 09:16 , 957. szám

Május utolsó vasárnapján nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték a gyermeknapot Szernyén. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett rendezvényen tiszteletét tette többek között Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, Zsidik Sándor, Szernye polgármestere,Tóth Andrea, a Szernyei Általános Iskola igazgatója, valamint a munkácsi járási KMKSZ-alapszervezetek elnökei.

1950 óta méltatják világszerte május utolsó vasárnapján a gyereknapot. Ez a rendezvény először került Szernyén megrendezésre, így nagy örömmel s érdeklődéssel fogadták a helyiek, sőt, a szomszédos települések lakosai is. A nemzeti és állami himnuszok eléneklése után Horkay Mária, a KMKSZ helyi alapszervezetének vezetője köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a vendégek is üdvözölték a nap főszereplőit, a gyermekeket, illetve felhívták a szüleik figyelmét arra, milyen fontos a megfelelő oktatási-nevelési alap, hisz ettől függ szülőföldünk jövője. Simon Dominika, a KMKSZ ISZ helyi alapszervezeti elnöke is felszólalt a rendezvényen. Hangsúlyozta többek között, hogy mennyire fontos itthon kamatoztatni tehetségünket, ápolni hagyományainkat, s mindezt átadni a gyermekeknek, erősítve ezzel identitásukat.

Rengeteg kulturális, zenei, kézművesprogram, érdekesség várta a helyszínre látogatókat. A műsort a  helyi óvodások indították, őket követték a környező falvak vendégelőadói. A derceni Gyönygyösbokréta Népi Együttes és a Kisbokrétás Néptánccsoport, a Beregrákosi Művészeti Iskola citerásai, a beregrákosi Bazsarózsa Néptáncegyüttes, a Szernyei és Barkaszói Kultúrház kultúrkörei, a Barkaszói Középiskola, valamint a helyi általános iskola fiataljai  szórakoztatták a közönséget színvonalas műsoraikkal.

A gyerekek lelkesen íjászkodtak, valamint több ingyenes kézművesprogramot is kipróbálhattak: szövés, gyöngyfűzés, gipszformák színezése, továbbá betekintést nyerhettek a hordókészítés rejtelmeibe és az agyagedény-készítést is kipróbálhatták. Közkedvelt volt az arcfestés is. Mindezek mellett nagy szenzáció volt a légvár, a trambulin és a körhinta is, illetve a vattacukor sem maradhatott le a palettáról.

Végezetül bográcsgulyás és sütemény várta az egybegyűlteket. Késő délután ért véget a program, melyről élményekkel tele térhettek haza a családok, de legfőképpen a nap főszereplői, a gyerekek.

Jájá