Kárpátalján is megalakultak a választókerületi választási bizottságok

2019. június 5., 13:52

Megtartották első ülésüket a Kárpátalja területén kialakított hat választókerület választási bizottságai, a bizottsági tagok többsége letette az esküt – jelentette a Zakarpattya Online.

A portál ugyanakkor megjegyzi, hogy az alakuló üléseken nem vett részt valamennyi bizottsági tag. Némelyik testületnek éppen a vezetői hiányoztak, miután ők nem kárpátaljai lakosok. Három választókerületben június 2-án, további háromban pedig június 3-án került sor az alakuló ülésre – közölték az Opora civil szervezet megyei képviselői.

A 68. számú (Ungvár központú) választókerület választási bizottságának június 3-i ülésén a testület 18 tagjából 16 volt jelen. A bizottsági tagok letették az esküt, majd egyeztettek a fizetett tisztségekről, az ügyeletről, valamint a bizottság munkarendjéről.

A 69. számú (Munkács központú) választókerület választási bizottsága szintén június 3-án ült össze első alkalommal. A testület 18 tagjából 13 volt jelen, ők valamennyien esküt tettek.

A 70. sz. (Szolyva központú) választókerületben a 18 bizottsági tagból mindössze 11 volt jelen a június 3-i ülésen. Hiányzott a testület elnöke és titkára is. Marjana Zmijovszka elnökhelyettes közölte, mindketten lemondtak a bizottsági munkáról. Az Opora szerint a bizottságnak vannak további olyan tagjai is, akik nem kárpátaljai lakosok, s így valószínűleg szintén lemondanak a megbízatásukról.

A 71. számú (Huszt központú) választókerületben a megjelent 15 bizottsági tag letette az esküt a június 2-i ülésen. Viktorija Kalinics bizottsági elnökhelyettes szerint ugyanakkor a testület három tagja megtagadta a munkát, miután más megyék lakosai.

A 72. sz. (Técső központú) választókerület választási bizottságának június 2-i ülésén 14 bizottsági tag volt jelen. Valamennyien letették a hivatali esküt.

A 73. számú (Nagyszőlős központú) választókerület első, június 2-án megtartott ülésén 11 tag volt jelen a 18-ból. Az Opora megfigyelői szerint az ülésen se a bizottsági elnök, se a helyettese nem jelent meg, akik szeverodonyecki, illetve harkivi lakosok. Az ülés valamennyi résztvevője esküt tett.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)