A Kelet lassú eszmélése

2019. június 5., 20:31 , 958. szám

Vasárnap ukrán nacionalisták ledöntötték Geor­gij Zsukov szovjet marsall harkivi szobrát. Másfél hónappal a parlamenti választások előtt ez felért egy hadüzenettel mindazok szemében, akiknek az elmúlt öt évben tele lett a hócipőjük az ukrán nacionalisták senkit és semmit nem tisztelő tombolásával.

Kit zavart Zsukov marsall?

Harkivban és általában Ukrajnában Volodimir Zelenszkij elnök választási győzelmével, ha lassan is, de megindult a változás. Sorra hazatérnek az előző rendszer üldözöttjei – Keletről és Nyugatról egyaránt –, azok közül pedig, akik itthon vészelték át a Porosenko-féle rezsimet, egyre többen szeretnék visszacsinálni az eddigi erőszakos ukránosítás „gyümölcseit”.

Ezeknek a „múltat végképp eltörölni” igyekvő törekvéseknek az egyik legnagyobb médiavisszhangot kiváltó kezdeményezése volt az a minapi városi petíció, mely indítványozta, hogy kapja vissza Zsukov marsall nevét a róla elnevezett harkivi sugárút. Az utat még 2016-ban, az úgynevezett dekommunizációs törvény alapján, kormányzati nyomásra nevezték el egy bizonyos Petro Hrihorenko tábornokról, akit a városban alig ismernek, s így nem is tisztelnek különösebben. Most a névvisszaadási kezdeményezést támogatja Hennagyij Kernesz, a város polgármestere, a régió egyik nagyhatalmú politikusa, illetve felkarolták mindazok a kelet-ukrajnai orosz ajkú lakosságra támaszkodó politikai erők, amelyek ezáltal is mozgósítani szeretnék a szavazóikat a júliusi előrehozott parlamenti választások előtt.

Történt viszont, hogy vasárnap Harkivban tartotta kongresszusát Kernesz és Hennagyij Truhanov odeszai polgármester pártja, a Bízz az Ügyekben (Довіряй справам). Nacionalisták és radikálisok ebből az alkalomból tüntetést szerveztek a kongresszus helyszíne, a Sportpalota mellett. Majd miután eleget pocskondiázták a szerintük nem kellően hazafias pártküldötteket, átvonultak Zsukov marsall emlékművéhez, s tovább éltetve egy újkori ukrán „hagyományt”, ledöntötték talapzatáról és tönkretették a szobrot.

Mi Kárpátalján hozzászoktunk ahhoz, hogy a radikálisok errefelé általában ukránul beszélő nacionalisták. A harkivi szobordöntögetők egy jelentős része viszont oroszul éltette Ukrajnát, ami jól mutatja, hogy a hazafias radikalizmusnak miféle vadhajtásai jelentek meg az elmúlt időszakban az ország keleti részén.

Süketek párbeszéde

Sebaj, majd helyreállítjuk az emlékművet – ígérte meg mindjárt az egyik közösségi oldalon Kernesz. Kihasználva az alkalmat a polgármester emlékeztette követőit, hogy olyan parlamentet kell választaniuk, amely képes véget vetni az országban dúló törvénytelenségnek és esztelenségnek.

A Zsukov-emlékmű esete azonban több lokális incidensnél. Megmutatta, hogy öt évvel a 2013–14-es Majdan után még mindig milyen törékeny a társadalmi béke Ukrajnában, illetve mennyire bizonytalan a határ a jó és a rossz, a törvényes és a törvénytelen között. A legszembetűnőbb jele ennek a jogi és erkölcsi bizonytalanságnak, hogy bár a rendfenntartó erők jelen voltak a szobordöntésnél, nem akarták, vagy nem tudták megakadályozni az akciót. A helyszínen készült amatőr felvételeken jól látható, hogy több tucat rendőr és/vagy nemzeti gárdista nézte végig, amint a randalírozók kötelet hurkolnak a szobor nyakára, majd a földre rántják, s megpróbálják megsemmisíteni. Utóbb a rendőrség közölte, két eljárást is indítottak a törvénysértők ellen: az egyiket garázdaságért, a másikat hatósági közeg elleni támadásért. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a műemlékrongálás vagy nem minősül bűncselekménynek Ukrajnában, vagy igazak azok a vélekedések, melyek szerint a rendőrség az elmúlt öt év tapasztalatai nyomán nem mer fellépni az ukrán nacionalisták ellen – még most sem, hogy Petro Porosenko elnök távozott posztjáról, s helyét a sokak által messiásként várt Volodimir Zelenszkij foglalta el.

Az elnök, pontosabban az elnöki adminisztráció csak jelentős késéssel, hétfőn reagált a történtekre, s ez a reakció is meglehetősen kétértelműre sikeredett. Julija Mendelj, az államfő szóvivője szerint Volodimir Zelenszkij felszólította Harkiv polgármesterét, hogy rendezze a Zsukov-emlékmű jogi helyzetét. A szóvivő emlékeztetett, a dekommunizáció ugyan elrendeli a szovjetkorszak kiemelkedő személyiségeinek állított emlékművek eltávolítását, ám kivételt képezhetnek azok, akik hozzájárultak az ország felszabadításához a náci megszállás alól. Az elnök szerint ugyanakkor a harkivi polgármesternek a Zsukov személye körüli helyzetben nem lenne szabad az egyik fél oldalára állnia, hanem döntőbíróként fellépve meg kellene szerveznie a kérdés társadalmi vitáját és biztosítani egy mindenki számára elfogadható megoldás kimunkálását.

A kérdés csupán az, hogy napjainkban létezhet-e ilyen megoldás? Egyáltalán – beszélhetünk társadalmi párbeszédről és kompromisszumról ott, ahol az egyik fél feljogosítva érzi magát arra, hogy hatósági engedély nélkül törjön és zúzzon?

Nyugaton a helyzet változatlan

Az elnöki adminisztráció nyilatkozata után a nacionalisták egyik fellegvárának számító Nemzeti Emlékezet Ukrajnai Intézete (UINP) részéről mindjárt figyelmeztettek, hogy az említett dekommunizációs törvény szerintük egyértelműen fogalmaz: a szovjet állami vezetők szobrai nem maradhatnak a helyükön, így Zsukov emlékművét is rég el kellett volna már távolítani.

Az UINP ugyanakkor a napokban újabb nemzetközi botrány szereplőjévé vált. Lengyelország és Izrael ukrajnai nagykövetei közös levélben tiltakoztak Ruszlan Marcinkivnél, Ivano-Frankivszk polgármesterénél amiatt, hogy a nyugat-ukrajnai városban emlékművet avattak Roman Suhevicsnek, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) parancsnokának. Ráadásul a városvezető beszédében „nagy személyiségnek” nevezte Suhevicset. Bartosz Cichocki lengyel és Joel Lion izraeli nagykövet levelükben, amelyet a Jevropejszka Pravda idéz a lengyel külképviselet Facebook-oldala nyomán, „emlékeztetnek, hogy Ukrajnában, Lengyelországban és Izraelben máig élnek túlélői azoknak a tömeggyilkosságoknak, amelyekben Suhevics döntő szerepet játszott”.

Volodimir Vjatrovicsnak, az UINP igazgatójának azonban ezt a levelet is sikerült az orosz propaganda termékeként beállítani.

„Lengyelország és Izrael között kemény viták folynak a múltról. De Ukrajnában a két ország nagykövetei mintha megtalálták volna a közös nyelvet. Bár helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy »общiй язик« (közös nyelv – a szerk.), és az természetesen az orosz. A levél Ivano-Frankivszk polgármesterének angolul íródott, de a lényege orosz. Hiszen tartalma az ukrán felszabadítási mozgalom elleni orosz propaganda téziseinek ismétlése” – írta Vjatrovics ugyancsak a Facebookon.

A történtek senkit nem leptek meg különösebben. Az elemzők egyetértenek abban, hogy Volodimir Zelenszkij – legalábbis a parlamenti választásokig – igyekezni fog együtt tartani szavazótáborát, amely a nacionalisták és az orosz ajkúak oldalán egyaránt igen jelentős. Ebből következik szerintük, hogy július 21-ig, a szavazás napjáig az elnök kerülni fogja a társadalmat megosztó témákat, amilyen például a történelmi múlt vitatott alakjainak meg­ítélése is. Vannak, akik szerint Zelenszkij elnökként a jövőben sem tehet egyebet, mint hogy megpróbál felülemelkedni a két tábor vitáján. Kérdés azonban, hogy lehetséges-e ez egyáltalán, s ha igen, milyen áron? Meddig lehet figyelmen kívül hagyni a törvénysértést, a kisebbségi jogok korlátozását?

Anatolij Sarij népszerű YouTube-csatornáján egy újabb szemponttal toldja meg a harkivi eseményekről született elemzéseket. Szerinte elgondolkodtató, hogy egy nagyvárosban a közvélemény nem tudott szembeszállni a nacionalisták legfeljebb ezerfős csoportjával, akiknek egy része ráadásul nem is a településre való. Úgy vélte, hasonló esetekben nem az volna a fontos, hogy a tehetős politikusok utóbb felajánlásokat tegyenek az emlékmű felújítására, hanem hogy a polgárok maguk akadályozzák meg a vandalizmust, kiálljanak az értékeik védelmében.

(ntk)

Vajon mit gondol Zelenszkij a nyelvtörvényről?

A nemzeti kisebbségek számára napjainkban a múlt megítéléséhez hasonlóan kényes téma a nyelvhasználatot szabályozó törvények jövője. Minap ez utóbbi kérdés körül is heves vita bontakozott ki.

Borisz Sefir, a Kvartal 95 kabaré társtulajdonosa, Volodimir Zelenszkij elnök választási programjának egyik szerzője a Detektor Mediának adott interjújában egyebek mellett arról beszélt, hogy az előző hatalom a háborúban volt érdekelt. Szerinte Oroszországgal meg lehet egyezni, a nyelvtörvényt pedig el kell törölni. Zelenszkij üzleti partnere, akinek az elnök átadta a maga tulajdonrészét a Kvartal 95 kabaréban, úgy véli, hogy az ukránosító politika a legnagyobb csapást a televíziós és rádiós műsorok gyártására mérte. Rámutatott arra is, hogy a nyelvkvóták bevezetése a médiában ellentmond az Alkotmánynak, amely rögzíti az orosz és a többi ukrajnai kisebbségi nyelv szabad fejlődését és védelmét.

„A kvóta a nyelvnek nem a fejlesztése, hanem az elnyomása. Természetesen az ukrán nyelvet támogatni és fejleszteni kell, de nem kvótákkal, hanem mondjuk bizonyos preferenciákkal, például az adózás terén. Az ukrán nyelvnek divatossá kell válnia, az ukrán termelésnek pedig kereskedelmileg vonzóvá” – állítja.

Sefir szerint éppen ilyen lesz Zelenszkij politikája.

„A nyelvtörvényt el kell törölni, s elfogadni egy normális jogszabályt. Ez az első lépés a háború befejezéséhez” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy mit vár az új elnöktől.

E szavakra a nemzeti és a kormányoldal természetesen ismét felhördült.

Andrij Parubij házelnök a Legfelső Tanács múlt pénteki ülésén kijelentette: „El akarom mondani a Legfelső Tanács és a kormány nevében, az ukrán nép ezt nem engedi meg nektek. Égni fog alattatok a föld. Se a nyelvörvény, se a kvóták, se a dekommunizáció visszavonását nem engedjük meg”.

Reagáltak Sefir véleményére a kormány részéről is.

„B. Sefir, az elnök választási programjának társszerzője a nyelvtörvény eltörlése mellett, a kvóták és az ukrán film támogatása ellen foglalt állást. Úgy gondolom, éppen ezek Zelenszkij tényleges tervei a humanitárius politikában. Ha így van, akkor ez a putyini program megvalósítása, amely harcot hirdet minden ellen, ami ukrán.   És Janukovics útja” – írta Vjacseszlav Kirilenko kormányfőhelyettes a Twitteren.

Ezek után mindenki azt leste, miként foglal állást e kérdésben maga Zelenszkij. Az államfő azonban azt a megoldást választotta, hogy nem foglal állást. A BBC érdeklődésére az elnöki sajtószolgálat közölte, Sefir „kizárólag a saját véleményét fejtette ki. Ez a vélemény nem esik egybe Volodimir Zelenszkijnek, Ukrajna elnökének és az elnöki adminisztrációnak az álláspontjával”.

A nyilatkozat egyetlen hiányossága, hogy továbbra sem tudhatjuk meg belőle, valójában mi is Zelenszkij álláspontja a nyelvkérdéssel kapcsolatban.

(zzz)