Súlyosbodtak a harcok a Donyec-medencében, több ukrán katona meghalt

2019. június 5., 15:25

Két ukrán katona életét vesztette, egy pedig megsebesült a Donyec-medencei válságövezetben, amikor páncéltörő rakéta találta el élelmiszert szállító teherautójukat kedden – közölte szerdán az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága a Facebookon.

A parancsnokság reggeli közleménye szerint a keddi napon összesen 16-szor sértették meg az „orosz fegyveres csapatok” a tűzszünetet, aminek következtében még további két katona sebesült meg.

Szerdán még egy katona vesztette életét a támadásokban. Kedd éjféltől szerda kora reggelig négyszer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira.

A jelentés szerint a Donyeck közelében fekvő Avgyijivka melletti ukrán állásokra a minszki megállapodásokban tiltott 120 milliméteres tüzérségi fegyverekkel is tüzet nyitottak a támadók. A harcok főként a frontvonal északi és keleti részeire terjedtek ki. Felderítési adatok alapján az ellentámadásokban az ukrán erők kedden egy „megszállót” megöltek, egy másikat pedig megsemmisítettek. A DAN donyecki szakadár hírügynökség szerdán a helyi „népi milícia” sajtószolgálatára hivatkozva megerősítette, hogy egy fegyveresük meghalt, egy pedig megsebesült a harcokban. A donyecki szakadárok délelőtti jelentése szerint az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 29-szer nyitottak rájuk tüzet az általuk ellenőrzött frontvonalnál.

Tavaly februárban életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.

(MTI)