A kormány indítványozta 13 kormányzó menesztését

2019. június 6., 09:38 , 959. szám

A miniszteri kabinet Volodimir Zelenszkij elnök elé terjesztette egy sor megyei állami adminisztráció vezetőjének felmentésére vonatkozó indítványát – közölte a kormány június 5-i ülésén Volodimir Hrojszman miniszterelnök.

Döntését bejelentve a kormányfő jelezte: arra számít, hogy az elnöki adminisztráció a miniszteri kabinet titkárságával együtt kidolgozza az új kormányzó-jelöltek kiválasztásának mechanizmusát, hogy a megyéket mielőbb felelős vezetők irányíthassák.

A meneszteni szándékozott kormányzók nevét a miniszterelnök nem említette, viszont Olekszandr Szajenko, a miniszterelnökséget vezető miniszter utóbb a portálnak elmondta, hogy Lemberg (Lviv), Donyeck, Kárpátalja, Zaporizzsja, Ivano-Frankivszk, Kijev, Kirovohrad, Voliny, Mikolajiv, Szumi, Ternopil, Hmelnickij és Csernyihiv megyék első embereit érinti a kormányfő beadványa. 

A kormány részéről közölték azt is, hogy az új megyevezetők kinevezéséig a kormányzói teendőket a távozók helyettesei fogják ellátni.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Volodimir Zelenszkij elnök május 16-án, tehát még beiktatása előtt, nagy külföldi toborzó és HR-ügynökségek képviselőivel találkozva jelezte, átlátható versenyeztetés útján szándékozik kiválasztani a megyei állami adminisztrációk vezetőit.

A mukachevo.net emlékeztet, hogy Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó még április 23-án benyújtotta lemondását. Azóta a kormányzói teendőket helyettese, Jaroszlav Halasz látja el.

(pravda.com.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)