Meghaladja a félmilliárdot a májusi kárpátaljai árvíz okozta kár

2019. június 14., 12:40

A Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció megküldte a kormánynak azt a dokumentumcsomagot, amelynek alapján a költségvetés tartalék alapjából forrásokat utalhatnak ki a régióban keletkezett árvízkárok helyreállítására – jelentette a Zakarpattya Online.

A megyei szolgálatok befejezték a május 20–25-i árvíz okozta károk felmérését. A hatóságoknak igen gyorsan, három hét alatt sikerült elkészíteniük a szükséges dokumentumokat. Mint kiderült, a „szociális infrastruktúra”, a közlekedési és vízgazdálkodási objektumok helyreállításához több mint 500 millió hrivnyára lesz szükség. A legnagyobb kár a kommunális vagyonban keletkezett. Kárpátalja hét járásában 204 objektum szorul felújításra 352,3 millió hrivnya értékben: elmosott útszakaszok, sérült hidak és partvédelmi építmények, iszappal feltöltődött folyómedrek helyreállítása vált szükségessé. A források egy részének kiutalása e munkák elvégzéséhez már megkezdődött a megyei és a járási költségvetések tartalékalapjaiból.

A megyei állami adminisztráción kívül a központi költségvetés tartalékalapjából igényelt támogatást a Közútfenntartó Szolgálat Kárpátaljai megyei részlege és a Tisza medence vízgazdálkodási főosztálya, miután az illetékes bizottságok megerősítették a keletkezett károkat, és számításaik szerint több mint 150 millió hrivnyára volna szükség az állami jelentőségű objektumok helyreállítására – közölte a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció sajtószolgálata.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)