Szlovákia: Más pártok jelöltjeinek is helyet biztosítana választási listáján a Most–Híd

2019. június 26., 10:02 , 961. szám

A szlovákiai kormánykoalíció részét képező magyar–szlovák Most–Híd párt a jövő évi parlamenti választásokon kész helyet biztosítani választási listáján olyan pártok jelöltjeinek is, amelyekkel meg tud egyezni az együttműködésről – jelentette ki Bugár Béla pártelnök az Országos Tanács (OT) ülése utáni sajtótájékoztatón múlt szombaton Pozsonyban.

A BUMM hírportál által közvetített tájékoztatón Bugár Béla emlékeztetett: a tíz éve alakult politikai tömörülés legfőbb célja a magyar–szlovák együttműködés és a regionális fejlődés támogatása polgári elvek alapján. „Azoknak a pártoknak, amelyekkel sikerül egyezségre jutnunk, a régiók és a kisebbségek parlamenti képviselete biztosítása és megerősítése érdekében helyet kínálunk a parlamenti választási listánkon” – olvasható az Országos Tanács ülése után kiadott közleményben.

Az OT megbízta a Híd elnökségét, hogy a jövőbeni lehetséges együttműködésről tárgyaljon „a régiókat és a kisebbségeket képviselő pártokkal”, a következő ülésen pedig „ismertesse, melyek azok a pártok, amelyek készek az aktív együttműködésre, témáink parlamenti szintű képviseletére”.

Bugár Béla újságíróknak elmondta: az OT ülésén ismét felajánlotta lemondását, de azt ezúttal sem fogadták el. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyezte: az ügy előzménye, hogy Csáky Pál, a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártjának (MKP) egyik vezető politikusa korábban kijelentette, el tudja képzelni az együttműködést a Híddal, de csak Bugár nélkül.

Szlovákiában azután indult új nyilvános vita az MKP és a Híd esetleges jövőbeni együttműködéséről, illetve a magyarság parlamenti képviseletének biztosításáról, miután a májusi európai parlamenti választáson (EP-) egyik pártnak sem sikerült megújítania képviselői mandátumát.

(MTI/Kárpátalja)