VII. Buzánszky Jenő Labdarúgókupa a Rákóczi-főiskolán

2019. június 26., 08:07 , 961. szám

A Magyar Rádió, a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság magyar szerkesztőségének kezdeményezésére és szervezésében, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány közreműködésével rendezték meg az első Kárpátaljai Buzánszky Jenő Labdarúgókupát Ungváron 2013 decemberében.

2019. június 19-én hetedik alkalommal került megrendezésre a Buzánszky Jenő Labdarúgókupa Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egészség- és  Sportközpontjában.

Idén a labdarúgókupa a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos közbenjárásával és támogatásával valósult meg.

A rendezvény célja a futball népszerűsítése, a futball ifjú tehetségeinek felkutatása, versenylehetőség biztosítása volt, valamint tisztelgés Buzánszky Jenő, a nemzet sportolója emléke előtt.

A labdarúgókupára összesen 12 csapat jelentkezett 3 kategóriában: 2 lánycsapat, 5 általános iskolai, valamint ugyancsak 5 középiskolai fiúcsapat. A rendezvényen 138 gyerek rúghatta a bőrt és mutathatta meg játéktudását.

A nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a rendezvény házigazdája, ifj. Buzánszky Jenő, a rendezvény névadójának fia, a Miniszterelnökség munkatársa, Magyar Zoltán, a Magyar Országgyűlés labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya, korábban a Ferencváros és a magyar olimpiai és nemzeti válogatott igazgatója, id. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott elnöke, az Aranycsapat Testület elnöke, a Rákóczi Emlékév Testület tagja, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár vezérigazgatója, Rácz László, a szovjet válogatott egykori labdarúgója, Rácz Béla és Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettesi, Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója, Greba Anna többszörös BEK-győztes egykori kézilabdázó sportmester, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Vizáver Árpád, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és edzője, a rendezvény szakmai felelőse.

Elsőként Váradi Natália köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében felhívta a versenyzők figyelmét Buzánszky Jenő szavaira, aki azt mondta, hogy a sportolónak le kell tudnia mondani egyes dolgokról, hogy sikeres legyen. A futballban nincs előírva, hogy mindig a jobb csapat nyerjen. Vannak értékek, amelyek fontosabbak annál, hogy ki a jobb, ki győz, ki lesz sikeres, ki arat diadalt. Ilyen az egy célért való kiállás és küzdelem, a csapatszellem. Elmondta, hogy akár kimondjuk, akár nem, mindannyiunk célja legjobbnak lenni a legjobbak között.

Orosz Ildikó, a rendezvény házigazdája is köszöntötte a jelenlévőket. Felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy milyen különleges helyzetben vannak, hiszen neves személyiségek jelenlétében tölthetik el a versenynapot, akiktől méltán van mit elsajátítani, majd pedig ezt a tudást hazavinni és otthon továbbadni, hogy minél többen foglalkozzanak a futballal. Reméli, hogy Buzánszky Jenő neve ad olyan erőt a kárpátaljai ifjúságnak, hogy a futball az ő idejéhez hasonlatos nagyságot érjen el a jövőben.

A megnyitót követően két lánycsapat, a Beregvidéki és a Nagydobronyi csapat ünnepi nyitómérkőzésére került sor, melyet a Beregvidéki lánycsapat nyert meg.

Buhajla József az ungvári TV21-nek a helyszínen adott interjújában elmondta: „Látva azt, hogy itt sok csapat és számtalan gyerek jelenik meg a rendezvényen, ez alapján elmondható, hogy a futball valóban összeköt, és szerintem az egyetlen olyan sport, amely megmozgat mindenkit.”

Kulin Zoltán a labdarúgókupa ötletét és megvalósulásának részleteit ismertette interjújában. Elmondta, hogy egy magyar kisebbségi rendezvényen Pásztor Zoltán, a Magyar Rádió alelnöke vetette fel az ötletet, hogy Kárpát-medence-szerte kerüljön megrendezésre a focitorna. „Ezt követően Tusványoson bemutatott – az akkor még élt – Buzánszky Jenőnek és Grosics Gyulának, aztán így került a rendezvény Kárpátaljára” – mondta el az ötletgazda.

Váradi Natália tájékoztatásképpen elmondta, hogy az elmúlt tanévben már második alkalommal szervezte meg a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány az ún. Fókuszban a tehetség a sport terén programot, amely három lábon áll: van egy sporttábor, amelyen 38 gyerek veszt részt különböző sportfoglalkozásokon, a második a Buzánszky Jenő Labdarúgókupa, a harmadik pedig a Zupkó József Kézilabda Emléktorna. Ezeken a rendezvényeken mintegy 340 gyerek vesz részt – tette hozzá.

Rácz László a kárpátaljai fiatal labdarúgó-tehetségekkel kapcsolatosan elmondta, hogy sajnálatosnak tartja azt, hogy eddig nem voltak meg azok a feltételek Kárpátalján – labdarúgó-akadémia –, amelyek biztosították volna a fiatal tehetségek fejlődését és felkarolását, ezért a játékosok külföldre kényszerültek. Ugyanakkor üdvözölte a magyar kormány azon döntését, mely szerint Ungváron és Dercenben is akadémiát fognak alapítani a fiatal labdarúgók számára.

Ifj. Buzánszky Jenő reményét fejezte ki, hogy ez a hagyomány tovább fog élni, és ugyanilyen erővel fog bírni a Buzánszky név, illetve az Aranycsapatnak a hívó szava – fogalmazott.

Id. Lomnici Zoltán elmondta, hogy Buzánszky Jenő kérésére kezdeményezte az Aranycsapat-emlékévet, és 2017-ben a magyar kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hirdette meg az ünnepségsorozatot. Továbbá nagyon jelképes dolognak nevezte, hogy ez már a 200. eseménye a programnak, amely megvalósul – jelenleg itt, Beregszászban. Az egész Kárpát-medence magyarságát megmozgatta a meghirdetett emlékév – fűzte hozzá.

Magyar Zoltán interjújában fontosnak tartotta elmondani azt, hogy a Buzánszky Jenő nevét viselő labdarúgótorna azért jó, mert a gyerekek ezen keresztül egy példaképet ismerhetnek meg, és ennek megtartó ereje van.

A labdarúgókupa dobogós helyezettjei, valamint egyéni díjazottjai a következők:

Általános iskolás csapatok: I. hely: FK Fornos (Fornosi Általános Iskola), II. hely: SC Small Miracles (Nagydobronyi Középiskola), III. hely: Jánosi Középiskola. Legjobb játékos: Darcsi Ádám (Fornosi Általános Iskola). Legjobb kapus: Simon Ádám (Jánosi Középiskola). Gólkirály: Barta Gábor (Fornosi Általános Iskola).

Középiskolás csapatok: I. hely: Bátyúi Középiskola, II. hely: Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola, III. hely: Nagydobronyi Középiskola. Legjobb játékos: Béres Ferenc (Bátyúi Középiskola). Legjobb kapus: Nagy Andor Roland (Nagydobronyi Középiskola). Gólkirály: Oláj Erik (Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola).

A labdarúgókupa végén az érmeket, okleveleket és a kupákat Rácz László, Kulin Zoltán, Fodor Gyula és Váradi Natália adták át a versenyzőknek. Az átadásra kerülő kupákat és érmeket a NIKÉ Sportegyesület Magyar Sportakadémia biztosította.

Az első helyezést elért csapatok – a Bátyúi Középiskola és az FK Fornos – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség felajánlása jóvoltából zánkai táborozáson vehetnek részt.

dp