8 mérges kígyó 2 kilométeres szakaszon

2019. június 28., 14:19

A Pip Ivan-hegy nagyon népszerű a turisták körében. Nyáron is sokan kirándulnak arrafelé. Ilyenkor nem ritkán találkoznak hüllőkkel is.

A hegy megmászása közben az egyik turista, Vaszil Fircak sok mérges kígyóra bukkant. „Egy 2 kilométeres szakaszon 8 viperát láttam” – írta közösségi oldalán, és az ezt igazoló felvételeket is közzé tette Facebook-oldalán.

A keresztes vipera (Vipera berus) egy eurázsiai kígyóféle, nevét jellegzetes mintázatáról kapta, a tarkón jellegzetes X vagy Y alakú mintázat látható, de ez hiányozhat is. A népnyelv régen kurta farkú kígyónak nevezte. Viszonylag rövid kígyófaj, testhossza átlagosan 60–90 centiméteres. Pikkelyes bőrének színezete változatos, lehet szürkés, barnás, vöröses alapú vagy egyszínű fekete is. Hátán barna, cikcakkos sáv fut végig a tarkótól a farok végéig, amit az oldalakon hasonló színű foltsor kísér. A faj rejtőzködő életmódot folytat, de véletlen rálépés esetén, hangos fújással kísért sziszegéssel hevesen védekezik, és villámgyors mozdulattal belemarhat a támadójába, ami gyakran először csak úgynevezett álmarás. Sok esetben az álmarás alatt mérget sem fecskendez be.

(pmg.ua/RV)