Letették a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Sportkomplexum alapkövét

2019. június 28., 16:26 , 962. szám

„Összefogásunk és közös akaratunk egyik eredménye a mai alapkőletétel, amely beruházás olyan közösségi térként szolgálhat a jövőben, ahol a találkozás mellett a mindennapi sportolás fontosságát, annak közösséget összekovácsoló erejét is megismerhetik” – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Sportkomplexum alapkőletételén június 27-én.

„Ha valamit kellően akar az ember, azt előbb-utóbb meg is tudja valósítani, hiszen ahol akarat van, ott út is lesz” – kezdte ünnepi köszöntőjét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A tanuszoda és tornaterem ékes bizonyítéka annak a kitartásnak és szívósságnak, amely utat tör magának – fogalmazott a kárpátaljai magyarság rendíthetetlen elszántságát kiemelve. A nemzetpolitikai államtitkárság évek óta azon dolgozik, hogy a határon túli – köztük a kárpátaljai – magyarság számára megteremtse azokat a feltételeket, amelyek a szülőföldön való boldoguláshoz és megmaradáshoz szükségesek. Elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az oktatásra, s a bázisiskolák fejlesztési programja is azt a célt szolgálja, hogy a magyar gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak. Emellett a nemzeti jelentőségű intézmények és nemzeti jelentőségű programok keretében kiszámítható támogatásban részesülnek a kárpátaljai egyházi líceumok, az oktatási és kulturális feladatokat ellátó civil és szakmai szervezetek, valamit a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és annak bázisán működő szakképzési intézet.

„Az oktatás mellett a gazdaságfejlesztés és a szociális háttér biztosítása is elsődleges számunkra” – szögezte le az államtitkár. A kárpátaljai szociális csomag keretében – amelynek összegét 2019-ben a magyar kormány kétszeresére növelte – azokat az oktatási intézményeket, egészségügyet, kulturális intézményeket segítik, amelyekben a magyar közösségért és annak fenntartásáért dolgoznak nap mint nap. „Ezek a példák mind azt bizonyítják, hogy az elmúlt időszak megpróbáltatásai ellenére a magyar kormány sokrétű támogatásának is köszönhetően az életerős kárpátaljai magyar közösség lehetőségei folyamatosan bővülnek, biztonságosabb, kiszámíthatóbb háttérrel rendelkeznek” – mondta Potápi Árpád János kihangsúlyozva a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) partneri jelenlétét, melynek köszönhetően megvalósulhatnak az említett fejlesztések.

A július 21-re előrehozott ukrajnai parlamenti választásokra reflektálva az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség június 27-én ünnepélyesen is aláírta az együttműködési megállapodást. „A jelenlegi ukrajnai helyzetben kulcsfontosságúnak tartjuk a magyar–magyar együttműködés megőrzését és annak erősítését, a magyar érdekképviselet megmaradását az ukrán Legfelső Tanácsban” – húzta alá, majd hozzátette, hogy a sikeres eredmény érdekében kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a kárpátaljai magyar közösség egységesen és magas részvétellel támogassa a két szervezet által támogatott jelölteket.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete és a Beregszászi Járási Tanács elnöke beszédében kiemelte, hogy jelenleg olyan dolgokkal gazdagodik a kárpátaljai magyar közösség, amelyek hosszú ideje hiányoztak az itt élők életéből.

Örömét fejezte ki ünnepi beszédének kezdetén Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a KMPSZ elnöke, amiért több évnyi egyeztetés után sor kerül a komplexum alapkövének letételére. Elmondta, hogy a sportközpontban kialakítanak egy tanmedencét, amelyet a város iskolásai és óvodásai számára hoznak létre, emellett egy versenymedence is lesz az épületben. Ezt fogja kiegészíteni egy városi sportcsarnok, valamint helyet kapnak itt a város könyvtárai is. Mindezek alapján elmondhatjuk: egy egészségügyi és kulturális központ fog létesülni a városban – fűzte hozzá Orosz Ildikó. „A magyar állam kiáll a kárpátaljaiakért, s nemcsak a magyarokért, hiszen amikor szükség van, támogat és segít minket, s erről tanúskodnak a rendezvények is. Viszont most rajtunk a sor, […] s az itt élők mutassák meg, hogy szavazataikkal tudunk képviselőt juttatni a parlamentbe, akik kiállnak jogaink mellett és segítik az ukrán alkotmányos jogok visszaállítását és annak betartását” – jelentette ki.

Elmondhatjuk, hogy László-nap alkalmával szép események történtek, hiszen orvosi rendelőket adtak át Csapon és Verbőcön, Potápi államtitkár bejelentette a bázisiskolák felújításáról szóló program folytatását, s megtörténik a sportkomplexum alapkőletétele is – mondta beszédében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, képviselőjelölt. „Nagyon jó érzés az, amikor az ember részt vehet valami olyanban, ami meghatározó lesz a város jövője szempontjából, hiszen amikor megépül ez az épület, az a város egyik ékessége lesz, amely Beregszászban eddig nem tapasztalható lehetőségeket kínál a sport és a kultúra szempontjából” – emelte ki. Ukrajna alkotmánya napjának előestéjén a KMKSZ elnöke annyit kívánt az ország vezetésétől, hogy tartsa be a benne foglalt jogszabályokat.

Az ünnepi beszédeket követően Potápi Árpád János, Brenzovics László, Orosz Ildikó, Sin József és Nagyija Lovha, Beregszász alpolgármestere egy kapszulát helyezett el az intézmény fontos adataival és létrehozásának körülményeivel, majd ráhelyezték az alapkövet. Ezután a Kokas Banda műsorát láthatta és hallhatta az ünneplő közönség.

Csuha Alexandra