Az ukrán házelnök visszavonta az ET közgyűlésnek szóló meghívását a parlamenti választás megfigyelésére

2019. július 2., 19:08

Andrij Parubij ukrán házelnök visszavonta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) szóló korábbi meghívását arra vonatkozóan, hogy a szervezet képviselői vegyenek részt megfigyelőként Ukrajnában a július 21-i előre hozott parlamenti választáson.

Az ukrán parlament elnöke kedden közölte a Facebookon, hogy erről levelet írt Liliane Maury-Pasquier-nek, a közgyűlés elnökének.

A döntést Parubij azzal összefüggésben hozta, hogy a PACE a múlt héten beleegyezett Oroszország tagsági jogosultságainak mindenféle megkötés nélküli visszaállításába.

„A nemzetközi választási megfigyelők között nem lehetnek az agresszor Oroszország képviselői” – szögezte le a házelnök. Hozzátette, hogy azért, mert ők nem megfigyelőként, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök „hibridháborús ügynökeiként” tevékenykednének. Hangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy Oroszország bármiféle befolyást is gyakoroljon az ukrajnai választásokra.

2014 áprilisában a Krím félsziget Oroszország általi önkényes elcsatolása miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében megfosztották az orosz küldöttséget szavazati jogától. Oroszország válaszul 2017 júniusától felfüggesztette a tagdíjbefizetést, mostanáig mintegy 77 millió euró tartozást halmozott fel, ami súlyos anyagi gondot okozott a nemzetközi szervezetnek.

A múlt héten heves vita zajlott a közgyűlésben, miután láthatóvá vált, hogy a képviselők többsége megszavazza az orosz küldöttség tagsági jogosultságainak feltételek nélküli visszaállítását, hét ország – Lengyelország, a három balti ország, Grúzia, Szlovákia és Ukrajna – küldöttsége tiltakozásul kivonult az ülésről.

(MTI)