Csak az ukránok 12%-a tartja bankban a pénzét

2019. július 6., 13:00

Csupán az ukránok 12%-a tartja bankban a pénzét – derül ki abból az országos felmérésből, amelyet az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálata nyomán ismertetett a Korreszpondent.net.

„Az ukránok legnagyobb problémája a pénzügyekhez való hozzáállásuk. Csak az ország lakóinak egyharmada állítja, hogy nem a mának él. És csak minden ötödik véli úgy, hogy jobb takarékoskodni, mint költeni a pénzt. Csupán az ukránok 12%-a tartja bankban a pénzét, s mindössze az ország lakóinak 27%-a rendelkezik ilyen bankszámlával. Ez rendkívüli mértékben eltér a gazdag országokban tapasztalható helyzettől” – olvasható a közleményben.

Az ukránok pénzügyi ismereteit vizsgáló kutatást az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) végezte az NBU Szakértői Platformjának közreműködésével.

A Korreszpondent.net emlékeztet, korábban a Moody's rontott az ukrán bankokra vonatkozó előrejelzésén. Az ország bankrendszerének kockázatai a fogyasztói hitelezés növekedésével kapcsolatosak – közölte a hitelminősítő.

(korrespondent.net/Kárpátalja)