Elhagyott teaültetvény Kárpátalján

2019. július 7., 16:49

Talán kevesen tudják, hogy megyénkben is van teaültetvény. A tea a kávé mellett a világon legtöbbet fogyasztott élvezeti cikkünk.

A munkácsi járási Lóka (Lavki) határában lévő plantáció már régóta elhagyatott, de még mindig finom teafajták nőnek ott. 1949-ben a Munkács melletti Vörös-hegy oldalában létesítettek egy kísérleti telepet a Sztálin-tea meghonosítása céljából. A korabeli leírások szerint az ültetvényen állítólag évente háromszor szedhették a grúznál jobb minőségű tealevelet. A növények ma is szabadon nőnek a volt kísérleti telep területén. Az ültetvényt már régóta teljesen elhanyagolták. Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora, turisztikai szakértő a napokban ellátogatott a teaültetvényre és fényképeket készített, melyeket azután közösségi oldalán tett közzé. Az ültetvény egykori maradványai jól kivehető sorokba ültetett térdmagasságú teanövények.

Területe évről évre kisebb. Napjainkban a növényeket nem a téli fagy fenyegeti, hanem a visszatelepülő erdő sűrű cserjéi és a helyi lakosság, mivel az örökzöld cserjék szép lombos ágait rendszeresen törik és gyűjtik karácsonyi dekoráció és temetői koszorú készítéséhez.

(mukachevo.net/RV)