Csak négy marad Kárpátalja jelenlegi 13 járásából?

2019. július 13., 17:35

A tervezett új közigazgatási és területi felosztásról Hennagyij Zubko regionális fejlesztési, építési és lakásgazdálkodási miniszter beszélt július 12-én a Legfelső Tanácsban – írja a mukachevo.net.

E javaslat szerint Kárpátalja jelenlegi 13 járásából négyet hoznának létre: az Ungvári, Munkácsi, Huszti és Técsői járásokat.

„Általánosságban elmondható, hogy az adminisztratív-területi rendszer új modellje szerint Ukrajnában a 490 járás helyett 102 kerül létrehozásra. Ezek közül 92 járás az Ukrajna által ellenőrzött területen helyezkedne el, s további 10 az ideiglenesen megszállt területeken és a Krímen” – tette hozzá Zubko.

A tárcavezető szerint az új felosztás lehetővé teszi egy európai mintájú, minőségi közigazgatási rendszer kialakítását az emberi potenciál fejlettsége, a szolgáltatások színvonala és az ágazati reformok mutatói alapján. Emellett lehetőség nyílik azoknak a forrásoknak a hatékonyabb felhasználására helyben, melyek a jelenleg létező majd félezer közigazgatási egység között oszlanak meg – jelezte.

Tegyük hozzá azonban, hogy az ismertetett területi felosztás bevezetése esetén a kárpátaljai magyarság többé egyetlen közigazgatási egységben sem alkotna többséget a megyében.

(mukachevo.net/Kárpátalja)