Zelenszkij kegyelmet adott egy Oroszországból kiadott ukrán politikai elítéltnek

2019. július 13., 14:50

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kegyelmet adott Szerhij Litvinov ukrán politikai elítéltnek, akit még Oroszországban börtönöztek be, de márciustól a kelet-ukrajnai Harkiv egyik börtönében töltötte büntetése hátralévő részét – hozta nyilvánosságra pénteken Szerhij Petuhov helyettes igazságügy-miniszter.

Petuhovnak a Facebookon közölt bejegyzése szerint Zelenszkij még csütörtökön írta alá az elnöki kegyelemről szóló rendeletet.

Litvinovot szabadon engedik, amint megérkezik az írásos kegyelem a büntetés-végrehajtási intézetbe – fűzte hozzá.

Litvinovot saját elmondása szerint Rosztovban tartóztatták le egy kórházban, ahová gyógykezelésre utazott – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az orosz hatóságok előbb nem létező emberek megölésével vádolták meg, amit az egyik ukrán önkéntes alakulat állítólagos tagjaként követett el Luhanszk megyében, majd a vádat rablásra módosították, amiért 8 és fél év börtönbüntetést szabtak ki rá. Ebből öt évet leült orosz börtönökben, ezután nemzetközi egyezmény alapján az ukrán igazságügyi minisztérium közbenjárására Oroszország kiadta Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy hazájában folytatja büntetése letöltését.

Így került a harkivi börtönbe, ahonnan kegyelmi kérvényt írt az elnöknek.

Egyes ukrán jogvédők arra figyelmeztettek korábban, hogy Litvinov szabadon engedését Oroszország a vonatkozó nemzetközi egyezmény megsértésének tekintheti, és a jövőben nem ad majd át Ukrajnának hasonló eljárásban ukrán politikai elítélteket.

Litvinov ügyvédje, Roman Lihacsev ugyanakkor úgy vélekedett, hogy semmiféle konvenciót nem sértett az elnöki kegyelem, ehhez joga volt az ukrán államfőnek. Szerinte ez az eset nem tekinthető úgy, hogy jogi eljárás nélkül helyezik az elítéltet szabadlábra, mert védence ukrán börtönben is raboskodott.

(MTI)