Magyarellenes választási kampány Ukrajnában

Bocskor Andrea sajtóközleménye

2019. július 15., 20:03

A 2019. július 21-i ukrajnai előrehozott parlamenti választásokra hívta fel az Európai Unió és az Európai Parlament figyelmét Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője. A kárpátaljai politikus ma esti strasbourgi plenáris felszólalásában rámutatott: „Az ukrán Központi Választási Bizottság ismét elutasította egy magyar többségű választókörzet kialakítását Kárpátalján, ezáltal a magyar közösség képviselői csak egyenlőtlen feltételek mellett indulhatnak a választásokon”. 

A képviselő hangsúlyozta, hogy a tavaszi elnökválasztás után a kárpátaljai magyarság a gyors változásokban bízott, ezzel szemben komoly aggodalomra adnak okot azok a durva visszaélések, melyek a kampány időszakában megfigyelhetők. Többek között ilyen visszaélésnek számít a szavazatok felvásárlása, a hasonló nevű, politikai háttérrel nem rendelkező jelöltek („klónok”) indítása, a választópolgárok megtévesztése a szavazatelvonás érdekében, vagy a titkosszolgálatok általi megfélemlítések.

Bocskor Andrea kiemelte, hogy a magyar közösségi vezetők, újságírók, tanárok, szervezetek elleni megfélemlítési kampány még mindig folyamatban van. Felszólalásában arra kérte az Európai Unió döntéshozóit, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak az Ukrajnában zajló eseményekre. A képviselő aláhúzta: „Nem elég, hogy Ukrajna számtalanszor deklarálta az európai integrációs törekvéseit, be is kell tartania az európai játékszabályokat”.

„Az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek ugyanolyan jogok és lehetőségek járnak, mint a többségi nemzethez tartozó állampolgároknak, éppen ezért többek között joguk van az érdekképviseletre” – tette hozzá a fideszes politikus.

Strasbourg, 2019. július 15.