Zelenszkij: Kijev kész kicserélni Moszkvával Szencov ukrán rendezőt egy Ukrajnában letartóztatott újságíróra

2019. július 19., 15:57

Kijev kész Moszkvával kicserélni az Oroszországban bebörtönzött Oleh Szencov ukrán filmrendezőt Kirill Visinszkijre, a RIA Novosztyi Ukrajina hírportál hazaárulás gyanújával előzetes letartóztatásban lévő, orosz–ukrán kettős állampolgárságú volt főszerkesztőjére – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken újságírókkal egy kijevi rendezvényen.

Zelenszkij ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint leszögezte, hogy a Moszkvában raboskodó ukrán haditengerészek – akik tavaly novemberben, a Kercsi-szorosnál lezajlott orosz–ukrán tengeri incidens során estek fogságba – nem képezhetik fogolycsere tárgyát, őket Oroszországnak e nélkül is szabadon kell bocsátania. Reményét fejezte ki, hogy ez mihamarabb megtörténik.

Megjegyezte, hogy Visinszkij kicserélése Szencovra csak egy példa. Hangsúlyozta: Kijevnek az a célja, hogy minden ukrán politikai és hadifogoly mielőbb hazatérjen, és ha ez az első lépés, akkor az ukrán fél kész erre.

„Ami Visinszkijt illeti, mi azt mondtuk, hogy ha ezek az első normális lépések, ha ezek a feltételek, akkor készen állunk. Ha Önök azt akarják, hogy kiadjuk Visinszkijt, adják vissza nekünk Szencovot” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a cserének egy időben kell megtörténnie.

Zelenszkij korábban már beszélt arról, hogy a Kijev és Moszkva közötti párbeszéd újraindításának első lépése az ukrán haditengerészek szabadon bocsátása. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig csütörtökön kijelentette, hogy az első lépés lehetne Visinszkij kiadása Oroszországnak – emlékeztetett a hírportál.

A Szaharov-díjjal kitüntetett Oleh Szencov ukrán filmrendezőt még 2014-ben hurcolta el Oroszországba a Krímből az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). 2015 augusztusában Oroszországban terrorizmus vádjával 20 év börtönbüntetésre ítélték.

Az orosz–ukrán kettős állampolgárságú Kirill Visinszkijt tavaly májusban helyezte egy ukrajnai bíróság előzetes letartóztatásba, miután hazaárulás gyanújával eljárás indult ellene. A vád szerint Oroszországból kapott megbízást – és együttműködéséért anyagi ellenszolgáltatást – Ukrajnát lejárató írások közlésére az általa vezetett hírportálon.

(MTI)