A terhesség-megszakításról

2019. július 27., 10:57 , 965. szám

Sajnos, az utóbbi időben sem csökkent azoknak az egyedülálló nőknek, illetve házaspároknak a száma, akik a terhesség-megszakítás, az abortusz ukrajnai jogi szabályozása iránt érdeklődnek. A kérdés erkölcsi megítélésétől függetlenül tény, hogy a lakosság ismeretei ezen a téren meglehetősen hiányosak, miközben a témának egészségügyi vonatkozásai is vannak. Arra kértük tehát jogi szakértőnket, hogy foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

– Ukrajnában a jogszabályok lehetővé teszik a terhesség-megszakítást. A Polgári törvénykönyv (Ptk.) 281. cikkelyének 6. pontja alapján az abortuszt a nő kérésére hajthatják végre. A beavatkozás elvégzésére általában a terhesség huszadik hetéig van lehetőség, a jogszabályok által megállapított speciális esetekben pedig a 22. hétig. Ami a fiatalkorúakat illeti, a Ptk. 284. cikkelye, illetve Az egészségügy jogi szabályozásának alapjai törvény úgy fogalmaz, hogy a 14. életévüket betöltött természetes személyek esetében az egészségügyi ellátáshoz szükséges a beleegyezésük.

Az Egészségügyi Minisztérium 423. számú rendelete értelmében (Про затвердження порядку надання комплексної медичної допомоги вагітній жінці під час небажаної вагітності, форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення) a nem kívánt terhesség mesterséges megszakítása a 14 évesnél fiatalabb nők esetében törvényes képviselőik kérvénye alapján és a fiatalkorú beleegyezésével hajtható végre.

Ugyanezen rendelet szerint a terhesség-megszakítást a 12. hétig abban a II. vagy III. akkreditációs szintű egészségügyi intézményben hajtják végre, amelyet a kérelmező polgár felkeresett, a Klinikai protokollnak megfelelő biztonságos módszerek alkalmazásával.

A terhesség 12. és 22. hete közötti időszakban a vonatkozó kormányrendelet (Постановa КМУ № 144 від 15.02.2006р. »Про реалізацію статті 281 Цивільного кодексу України«) csak bizonyos esetekben teszi lehetővé a beavatkozás elvégzését:

– néhány fertőző és paraziták okozta betegség (rubeola, IV. stádiumú HIV-fertőzés, tuberkulózis);

– neoplazma (bármilyen rosszindulatú daganat);

– az endokrin rendszer betegségei (súlyos cukorbetegség, hyperparathyreosis, hyperaldosteronismus);

– pszichés és viselkedési zavarok (vaszkuláris demencia, szerves amnesztikus szindróma, amelyet nem alkohol vagy más pszichotróp anyag okozott);

– idegrendszeri betegségek (Alzheimer-kór, izomsorvadás);

– a keringési rendszer betegségei (másodlagos hipertónia, szívelégtelenség);

– légzőszervi betegségek (krónikus légzési elégtelenség);

– az emésztőrendszer betegségei (a nyelőcső elzáródása, májcirrhosis);

– a húgyúti rendszer betegségei (hidronephrosis);

– az izom- és csontrendszer, valamint a kötőszövetek betegségei;

– születési rendellenességek, deformációk és kromoszóma-rendellenességek;

– ha a terhes nő 15 évesnél fiatalabb vagy 45 évesnél idősebb;

– ha a terhesség nemi erőszak következménye;

– a terhesség során bekövetkezett rokkantság.

Megjegyzendő, hogy a jogszabályok korlátozzák azok körét, akik elvégezhetik az abortuszt vagy sterilizációt.

A Büntetőtörvénykönyv 134. cikkelye büntetni rendeli:

– abortusz végzését speciális orvosi képesítés nélkül (850 hrivnyától 1700 hrivnyáig terjedő pénzbírság, vagy 100–240 óra közfoglalkoztatás, vagy 2 évig terjedő javítómunka, vagy 2 évig terjedő szabadságkorlátozás);

– abortuszra kényszerítés a sértett hozzájárulása nélkül (legfeljebb 5 évig terjedő szabadságkorlátozás, vagy legfeljebb 3 év szabadságvesztés bizonyos tisztségek betöltésétől, vagy bizonyos tevékenységek végzésétől való, legfeljebb 3 évig terjedő eltiltással, vagy e nélkül);

– illegális abortusz, amely az áldozat hosszabb ideig tartó egészségkárosodását, meddőségét vagy halálát eredményezi (legfeljebb 5 év szabadságkorlátozás vagy szabadságvesztés, bizonyos tisztségek betöltésétől, vagy bizonyos tevékenységek végzésétől való, legfeljebb 3 évig terjedő eltiltással, vagy e nélkül);

– sterilizálásra kényszerítés a sértett személy beleegyezése nélkül (legfeljebb 5 évig terjedő szabadságkorlátozás bizonyos tisztségek betöltésétől, vagy bizonyos tevékenységek végzésétől való, legfeljebb 3 évig terjedő eltiltással, vagy e nélkül).

Végül egy jó tanács: érdemes alaposan megfontolni minden mellette és ellene szóló érvet, mielőtt rászánnánk magunkat a terhesség-megszakításra. Jusson eszünkbe Ronald Reagan amerikai elnök évtizedek múltán is aktuális mondása: „Úgy vettem észre, hogy mindenki, aki az abortusz pártján áll, már megszületett”.

hk