Színes mézzel „etetik” a turistákat a Szinevéri-tónál

2019. július 30., 11:29 , 966. szám

Színes mézes üvegekkel vannak teli a kereskedők polcai a turisták körében népszerű Szinevéri-tónál. A látogatóknak meggyőződésük, hogy a Kárpátokból származó természetes mézet vásárolnak. A szomszédságban hagyományos mézet árusító vállalkozók szerint vonzza a vásárlókat a méz élénk színe és intenzív íze – derül ki a mukachevo.net és a Sirius regionális televízió összeállításából.

A színes mézet egyebek mellett hörghurutra, az idegrendszer megnyugtatására és fejfájás ellen ajánlják az eladók. Egy 10 dkg-os üveg mézért 30 hrivnyát kérnek, naponta egy-egy kereskedő 60–100 üveggel ad el belőle.

Az eladók szerint a színes méz csak természetes füveket és bogyókat, cukrot és mézet tartalmaz. A méz állítólag a növényektől nyeri élénk színét. 

Ugyanakkor a Sirius által megszólaltatott Pavlina Kerek, a Méhészeti Intézet tudományos munkatársa azt állítja, a Szinevéren vásárolt üveg látszatra nem, vagy csak igen csekély mennyiségben tartalmaz mézet… Szerinte sem a termék íze, sem a színe nem felel meg a követelményeknek, állaga pedig inkább a vízére emlékeztet. 

A tévécsatorna munkatársai szakértői vizsgálatra továbbították a mézet.

(mukachevo.net/Kárpátalja)