Elnöki tanácsadó: nem szándékoznak visszacsinálni az egészségügyi reformot

2019. augusztus 2., 18:44

A Nép Szolgája nem szándékozik eltörölni az egészségügyi reform már bevezetett szakaszait – jelentette ki a censor.net.ua-nak adott interjújában Mihajlo Raducjkij, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, akit az UNIAN hírügynökség is idéz.

Mint fogalmazott, meghagyják az egészségügyi reform pozitívumait, bár a terv jelentős finomítást igényel. Kijelentette, senki nem szándékozik megszüntetni a Nemzeti Egészségügyi Központot, s marad „a pénz jár a páciens után” elv is. A korábban bevezetett alapellátási rendszerrel kapcsolatban jelezte, hogy nem lát olyan nagy problémákat, ami indokolttá tenné a felszámolását, s a nyújtott szolgáltatások utáni finanszírozás mellett is kitartanak.

Ugyanakkor szerinte vannak olyan alapvető kérdések, amelyeket vagy nem vizsgáltak meg, vagy amelyekkel nem számoltak korábban. Az elnök tanácsadója kijelentette, a reform folytatásához szükség van az „anyagi-technikai bázis auditálására” a nemzeti klinikai protokollok összeállításához, valamint elő kell teremteni a finanszírozást, mivel az egészségügyi reform végrehajtásához a megközelítő számítások szerint az ország 1,5 évi költségvetésére lenne szükség.

Az UNIAN emlékeztet, a Nép Szolgája Mihajlo Raduckijt, a Borisz magánklinika-hálózat alapítóját tekinti jelöltjének az Egészségügyi Minisztérium élére a következő kormányban.

(unian.ua/Kárpátalja)