Az emlékezet határtalan, s örökké fennmarad

2019. augusztus 3., 18:52

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kárpátaljai Zsidó Napok c. rendezvény Beregszász városában. 

A tavalyi programhoz hasonlóan idén is felelevenültek a kivételes vallási és művészi értékeket megteremtő és képviselő zsidó kultúra díszes elemei, amelyeknek segítségével közösen idézhetők fel a múlt emléke, a helyi kisebbségek történelme és sokszínű, összefonódó hagyományai.

A programegyüttes második napján az érdeklődők egy hangulatos előadást hallgathattak meg a Beregszászi Zsinagógában A 20. század legszebb magyar zsidó slágerei címmel Nógrádi Gergely főkántor és Teszter Nelli zongoraművész előadásában.

Nógrádi Gergely, a 2017-ben a Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Nagykövetévé kinevezett budai főkántor. A Zsidó Pavarotti címmel kitüntetett és 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választott Nógrádi Gergely műsornaptárában idén olyan helyszínek szerepelnek, mint Izrael, Csehország, Ausztria, USA, Kanada, Románia, Hollandia, Svédország, Németország, Szerbia, és nem utolsósorban Kárpátalja. Beregszászban a XX. század legszebb magyar–zsidó slágerei közül adott elő, zongorán ezúttal is Teszter Nelli művésznő kísérte a Zsidó Pavarottit. Az autentikus előadást nagy érdeklődés követte, hisz alig volt egy talpalatnyi szabad hely a nemrég felújított zsinagógában.

ZsT