Magyarok Kenyere: Összeöntötték a búzát a gazdák Nemeshanyban

2019. augusztus 14., 11:09 , 968. szám

Mintegy négyszáz tonna búzát öntöttek össze a Magyarok Kenyere program keretében, amelyet Kárpát-medence-szerte élő gazdák adományoztak rászoruló gyermekek részére. A kezdeményezés sikerének titka a gazdák jövőbe vetett hite – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára múlt szombaton Nemeshanyban.

Farkas Sándor hozzátette: a 19 megyéből és 12 határon túli régióból gyűjtött adomány több mint 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek egészséges táplálását biztosítja majd. Mint fogalmazott, a Magyarok Kenyere program úgy gyűjt egybe minket, ahogy a kenyér tisztelete összefogja a magyarokat, kifejezve a világban élő magyarság egységét. A búza gyűjtése augusztus végéig folytatódik.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Magyarok Kenyere program 2018-ban Magyar Örökség Díjban részesült. A Magyarok Kenyere Alapítvány idén már célul tűzte ki, hogy a nyugati, tengerentúli szórványmagyarságot is bevonja az adományozásba. Az államtitkár felidézte, hogy 2011-ben, a kezdeményezés indulásakor 10 tonna adományt ajánlottak fel a gazdák, tavaly pedig már 605 tonnát.

Az ünnepség a beszédeket követően a búza összeöntésével folytatódott. A búza mennyisége a hónap végére a becslések szerint eléri vagy meg is haladja a tavalyi 605 tonnát. (MTI/Kárpátalja)

A magyar nyelv valamely nyelvjárását még őrző moldvai csángók csaknem harminc éve küzdenek a magyar misék engedélyezéséért. Petru Gherghel püspök – aki 1978 óta vezette az egyházmegyét – korábban kijelentette: csak akkor engedélyezi a magyar misét, ha megbizonyosodik róla, hogy a hívek legkevesebb két százaléka nem érti a román nyelvet. Később arra hivatkozva utasította el a magyar misét, hogy a csángó nyelv nem magyar nyelv.

(MTI/Kárpátalja)