Kárpátalja a Te szemeddel fotópályázat negyedszer

2019. augusztus 20., 16:09 , 969. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) idén is meghirdette fotópályázatát Kárpátalja természeti szépségei témakörben. A pályaművek beérkezésének határideje 2019. augusztus 4-e volt. A versenyre való nevezés díjmentes volt, és a pályázatra azok a kárpátaljai fiatalok jelentkezhettek, akik még nem töltötték be a 35. életévüket.

A kiírók olyan alkotásokat vártak, amelyek képesek bemutatni Kárpátalja természeti szépségeit és kincseit, vizeit, hegyeit stb., mindezt a modern, művészi fotográfia eszköztárának alkalmazásával. Ennek megfelelően a pályázat során csak olyan képeket tölthettek fel a jelentkezők, amelyeken kizárólag a természet szerepel. Az alkotók arra törekedtek, hogy olyan fotókat készítsenek, amelyek pluszgondolati és -esztétikai tartalmat is hordoznak.

A pályázatra szerzőnként maximum 3 darab, bármilyen technikával készült monokróm vagy színes fotót lehetett beküldeni. Az I., II., III. helyezésről szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai voltak Fülöp László fotóművész és esküvői fotós, Gazdag Mihály rendezvényfotós, illetve Horváth Zoltán, a KMKSZ ISZ alelnöke.

A fotókiállításra és ünnepélyes eredményhirdetésre 2019. augusztus 19-én került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold termében.

A rendezvényt Klej Kitti, a KMKSZ ISZ Ellenőrző Bizottságának tagja nyitotta meg. Köszöntőbeszédében üdvözölte és tájékoztatta a jelenlévőket a fotópályázat részleteiről, illetve elmondta, hogy 72 pályaművet küldtek be a jelentkezők.

Fülöp László építő jellegű kritikaként a tudatosságot emelte ki a fotók készítésekor. Beszéde végén minden résztvevőnek gratulált, valamint arra buzdította a jelenlévőket, hogy alkossanak és készítsenek további képeket a jövő nemzedéke számára. A zsűri tagjait szintén a kép mögötti tudatosság és a jó technikai kivitelezés ragadta meg igazán, és ez volt az egyik mérvadó szempont, amely alapján meghozták a döntésüket. 

A fotópályázat helyezései a következőképpen alakultak: I. helyezett – Zsigó Olívia: A csend otthona; II. helyezett – Dudla Ferenc: Tél a Kárpátokban; III. helyezett – Fehér Szebasztián: Vágyódás.

Emellett a közönségdíj kategóriája is meghirdetésre került a közösségi oldalon. A legtöbb kedvelést itt viszont Fehér Szebasztián Vágyódás című alkotása gyűjtötte be.

A pályázat nyertesei oklevelet vehettek át, illetve pénzjutalomban részesültek: az első helyezett 2000, a második 1500, a harmadik pedig 1000 hrivnyát kapott az elkészült munkáért. A közönségdíjas jutalma 500 hrivnya volt. 

A teljes képgaléria a pályázat fotóival az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/kmkszisz/

D.P.