Tanévnyitó a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében

„A tudás által mindennap többek vagyunk...”

2019. szeptember 3., 20:32 , 971. szám

Szeptember 2-án a hatodik tanévét kezdte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete, ahol öt szakon 334 diák számára kezdődött el a tanulás, közöttük 102 elsős tehette le az esküt, az intézmény tanévnyitóinak állandó helyszínén, a beregszászi római katolikus templomban.

A szakrális környezetben idén is ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a tanévnyitó ünnepség. Isten üzenetét Molnár János római katolikus esperes, beregszászi plébános, Taracközi Ferenc beregszászi református lelkész, Marosi István, a görögkatolikus főiskolai lelkészség lelkipásztora, nagybégányi parochus közvetítette a fiatalok és szüleik felé.

Nemzeti himnuszunk és a főiskola himnuszának eléneklése után Soós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének igazgatója mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, hogy az öt éve zajló kemény munkának már látszanak az eredményei: „Az előző tanévben érettségiző diákjaink 98%-a teljesítette az Ukrajna története, matematika, ukrán nyelv és irodalom ZNO-t (központi érettségi vizsgát), ami összukrajnai szinten is szép teljesítmény. Így iskolánk 304 kárpátaljai iskola közül a 42. helyen van, a koledzsek (felsőfokú szakképzési intézmények) között az első helyen.” Az igazgató asszony elmondta, hogy végzőseik 84%-a folytatja tanulmányait felsőoktatási intézményekben, többségük a Rákóczi-főiskolán. Fontos és hiánypótló szerepük van intézményrendszerünk működtetésében az iskolát befejezőknek, akiknek csak 6%-a ment külföldre pénzkereseti céllal.

Illés Boglárka, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: „A tudás által mindennap többek vagyunk, és többé tehetjük környezetünket és közösségünket. Kedves diákok, azt kívánom nektek, hogy ne csak tudást igazoló oklevélért tanuljatok, hanem csengjen a fületekbe Szent-Györgyi Albert mondata, aki szerint: »Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.« Ismerjétek fel, hogy mennyi mindent nem tudtok, és legyen meg bennetek a munkakedv, a fegyelem és az erő, amivel megtanuljátok, hogy lehet majd első, aki kiismeri az ismeretlent, hogy lehettek az adott terület legjobbjai, és ami talán a legfontosabb, hogy fordíthatjátok a termést közösségetek, szülőföldetek javára.”

Barta József, a KMKSZ alelnöke és a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a társadalomban bekövetkező jó irányú változások az oktatástól és a neveléstől függnek. „Ukrajnában oktatási reform van, és mi bízunk abban, hogy ennek fő célja nem a tömegember kinevelése lesz, hanem jó képességű, kreatív, szabad gondolkodású szakembereket fog képezni megújuló iskolarendszerünk. Ezzel együtt nekünk, kárpátaljai magyaroknak a legfontosabb célunk az anyanyelvű oktatás lehetőségének megőrzése, oktatási intézményrendszerünknek a megvédése és továbbfejlesztése. Nagyon fontos az oktatáson belül a szakképzés, hisz ma szakemberekből van a legnagyobb hiány. Ezért, amikor önök úgy döntöttek, hogy a szakképzést választják, nagyon jó döntést hoztak. Az a dolguk, hogy mindent megtegyenek a megfelelő tudás és képességek megszerzéséért. Higgyék el azt, hogy ha a szükséges tudással és képességekkel fel lesznek vértezve, akkor önökre egy csodálatosan szép, értelmes, minőségi élet vár, ahol karriert csinálhatnak, egzisztenciát teremthetnek. Ennél is fontosabb, hogy hasznára válhatnak családjuknak, közösségüknek, nemzetrészüknek, de az egész nemzetnek vagy akár az emberiségnek is…” – emelte ki Barta József.

A Felsőfokú Szakképzési Intézet II. évfolyamos óvodapedagógia szakos diákjainak verses-zenés műsorát követően esküt tett a 102 elsős diák, az eskü szövegét Csernicskó Gyula I. évfolyamos számvitel és adóügy szakos diák olvasta fel. Majd Orosz Ildikó, a főiskola rektora és Soós Katalin igazgató kézfogással avatta diákká az elsősöket.

Orosz Ildikó zárszavában kiemelte: „A mai nap egy új kezdetet jelen, elsősorban azoknak az elsős, szakképzős hallgatóknak, akik 52 oktatási intézményből, annyi kárpátaljai településről jöttek hozzánk.” A főiskola rektora a szakképző intézmény diákjainak azt kívánta a tanév kezdetén: „Találjátok meg azt a jót, amiben hisztek, és törekedjetek arra, hogy azt sikerüljön az életetekben megvalósítani, megcselekedni.”

A tanévnyitó a Szózat és egy katolikus ének eléneklésével zárult.

Badó Zsolt