Két nap is az egészségről szólt a Tisza-parti településen

Véradó- és Egészségnap Badalóban

2019. szeptember 7., 15:12 , 971. szám

Immár hagyományosan, a nyár utolsó hetében Vér­adó- és Egészségnapot tartottak Badalóban. Az önzetlen segítségnyújtásról és egészségfelmérésről szóló kétnapos rendezvénynek a helyi családorvosi rendelő adott otthont, és a legalább száz embert megmozgató eseménysorozat a KMKSZ helyi alapszervezetének támogatásával került lebonyolításra.

,,A nyári időszakban a szabadságolások és más elfoglaltságok miatt a megszokottnál is alacsonyabb a véradói hajlam és kedv az arra hajlandóságot mutatók között, éppen ezért fontosnak tartom az ilyen akciók szervezett lebonyolítását” – mondta el lapunknak Jakab Lajos, a helyi családorvosi intézet vezetője, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke, aki az idén már negyedszer szervezte meg a községben a véradónapot. Az Ungvári Megyei Vérátömlesztési Központ munkatársai mellett a helyi akció sikeres lebonyolításában dr. Pauk László, a Beregszászi Járási Vérellátói Központ vezetője is részt vett, és mindkét intézmény szakemberei elismeréssel nyugtázták a település és a szomszédos Haláborról érkezők segítségvállalását.

A véradásra összességében közel félszázan jelentkeztek, és bár különböző egészségügyi problémák miatt közülük ,,csak” negyven embertől tudtak vért venni az életmentő műtétekhez, és egy sor súlyos betegség azonnali kezeléséhez, de még így is sikeresnek és hatékonynak lehet nevezni ezt az akciót. A donorok mindegyike a Nagy Béla által vezetett Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Központja által felajánlott élelmiszercsomagot és egy frissen sült kenyeret kapott ajándékba.

Jakab Lajos doktor elmondása szerint egyre nehezebb megszervezni manapság egy-egy ilyen akciót, hiszen a véradásra alkalmas fiatal és egészséges személyek többsége az év nagy részében külföldön dolgozik, de az itthoniak közül sem veszik komolyan a sokszor életmentést jelentő véradást. Talán meglepő, de ezért sem véletlen, hogy a mostani véradók 75 százaléka is a hölgyek közül került ki…

A családorvosi teendői és az érdekvédelmi szervezet helyi vezetői tisztsége mellett a járási tanács képviselőjeként is feladatokat vállaló helyi egészségőr elmondása szerint a rendszeres önkéntes véradásnak egy sor, az egészségre is kifejezetten kedvező hatása van, ami különösen az átlagosnál magasabb vérnyomással élőknél jelentkezik pozitív módon. Mindamellett a donoroktól nyert vért  egy sor vizsgálatnak is alávetik, mielőtt azt továbbadnák az arra rászorulóknak, vagyis a véradás tulajdonképpen egyfajta ingyenes szűrővizsgálatnak is felfogható.

A véradónapot követően ugyancsak a családorvosi rendelőben került lebonyolításra – immáron ötödik alkalommal – az egészségnap, amelynek keretében ingyenes egészségfelmérő vizsgálatokat (vérnyomás-, vércukorszint-, testtömegindex-mérés, stb.) végeztek az arra jelentkezőkön, valamint az egészséges életvitellel kapcsolatos tanácsokkal látták el a pácienseket.

A rendezvények támogatását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vállalta magára.

(felvégi)