Ungváron kezdetét vette a III. hUNGary FEST

2019. szeptember 7., 17:33

Kárpátalja székhelyén, az Ung partján a magyar kultúra jegyében zajlik a kétnapos zenés-kulturális-gasztronómiai fesztivál. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa harmadik alkalommal szervezi meg a hUNGary FESTet azzal a céllal, hogy nemzetiségtől függetlenül mindenki megismerhesse a magyar kultúra egyedülálló értékeit.

Aki kilátogat a színes rendezvényre, betekintést nyerhet a magyar népzene, illetve néptánc sokszínű világába, de a hagyományos kézművesmesterségekbe és a konyhaművészetbe is.

A fesztivált szombaton délelőtt Buhajla József ungvári magyar főkonzul nyitotta meg magyar és ukrán nyelven. Jaroszlav Halasz, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal alelnöke szintén két nyelven adta át a megyei vezetés üdvözletét. Köszöntőbeszédet mondott Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja Megyei Tanács elnöke és Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere. A hivatalos megnyitó végén a felszólalók a jelenlévő gyerekekkel együtt több száz piros, fehér és zöld színű léggömböt engedtek fel az égbe.

Ezután az együttesek vették birtokukba a színpadot. A kézművesek, hagyományőrzők és a konyha mesterei pedig egész nap várják az érdeklődőket a Pravoszláv parton felállított sátrakban.

Vasárnap reggel 10 órától változatlan helyszínen folytatódik a III. hUNGary FEST.

Rehó Viktória