Egy kijevi bíróság zár alá helyezte Porosenko egyik volt gyárát

2019. szeptember 17., 15:46

A kijevi Pecserszk kerületi bíróság zár alá helyezte Petro Porosenko ukrán exállamfő egyik volt gyárának minden ingatlanát és vállalati jogát – hozta nyilvánosságra kedden Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese.

A lefoglalást Portnov szerint az Állami Nyomozó Iroda (DBR) kezdeményezte. A hírt később a DBR sajtószolgálata is megerősítette.

Az egykor hajóépítéssel foglalkozó, 1862-ben alapított, kijevi „Kuznya na Ribalszkomu” nevű gyár eladásával kapcsolatosan Portnov tett feljelentést Porosenko ellen pénzmosás és adóelkerülés gyanúja címén.

Az üzemet Porosenko még 1995-ben vette meg. 2016-tól a kormány engedélyezte a gyárnak, hogy hadiipari termékeket exportáljon. Ez segített az éves szinten több milliós veszteséget termelő üzemnek abban, hogy növelje megrendeléseit – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Tavaly ősszel Szerhij Tihipko üzletember és egykori Janukovics-párti politikus – aki egyebek mellett az Azarov-kormány miniszterelnök-helyettese volt 2010–2012 között – előzetesen megállapodott az üzem megvételéről. Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint az üzem mintegy 300 millió dollárba került Tihipko TASZ nevű vállalatcsoportjának. A cég azonban állítólag csak ennek a harmincad részét fizette ki Porosenkónak, illetve a volt elnökhöz közelálló politikusnak, Ihor Kononenkónak.

Portnov szerint Porosenko a „Kuznya” üzemen keresztül az állami költségvetésből sikkasztott, a gyár eladásából származó, törvénytelenül szerzett bevételt pedig úgy mosta tisztára, hogy az üzem értékesítését offshore cégeken keresztül bonyolította le.

Portnov, aki májusban tért vissza Ukrajnába, ezt követően tucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen. Jelenleg a nyomozóiroda legalább 13 ügyben folytat olyan eljárást, amelyekben Porosenko érintett, ezek többségét Portnov feljelentései alapján indította meg – emlékeztetett a hírportál. Porosenkót már több ízben kihallgatták, egyelőre tanúként. A volt elnök állítja, hogy eddig minden alkalommal bizonyította Portnov feljelentéseinek teljes alaptalanságát.

(MTI)