Gyönyörű szobrok születtek a VI. Kárpátaljai Nemzetközi Szobrásztáborban

2019. szeptember 18., 08:03 , 973. szám

Péntek délután a Szolyvai járásban található Királyfiszálláson (Солочин) került sor a Pro Arte – Munkács civil szervezet által hatodik alkalommal szervezett Kárpátaljai Nemzetközi Szobrásztábor záróünnepségére.

A tábornak idén is – a tavalyihoz hasonlóan – a szemet gyönyörködtető tájjal körülölelt Kvitka Polonini Szanatórium adott helyet. A művésztáborba öt szobrásznő érkezett: Rostás Beáta DLA Magyarországról, Jitka Kusova Csehországból, Rhea Marmentini Spanyolországból, Darija Aljoskina és Olena Dodatko pedig Ukrajnából. Nem véletlen, hogy ebben az évben csak női szobrászok kaptak meghívást a kéthetes táborra, ugyanis az alkotók egy különleges témát dolgoztak fel: a család értékét a nők szemén keresztül. A tábor ideje alatt készült remekművek a család fontosságára, s ezen belül a női szerepvállalásra szeretnék felhívni a figyelmet.

A szobrásztábor ideje alatt több közös programot szerveztek a szanatóriummal, számos iskolai csoport látogatott el a helyszínre, valamint Matl Péter szobrászművész, a Pro Arte – Munkács elnöke tárlatvezetést is tartott a szanatórium szoborparkjában.

A szeptember 13-i záróünnepségen elsőként Matl Péter köszöntötte a jelenlévőket, aki háláját fejezte ki, amiért már második alkalommal alkothattak abban a csodás környezetben, amely hozzá személyesen is nagyon közel áll, hiszen édesapja szolyvai születésű. „Ez évi szobrásztáborunknak szimbolikus és nagyon fontos témája van: a család. A család, amely a mai, gyorsan fejlődő világban másodrangú szerepet kezd elfoglalni, s mi ennek szeretnénk az ellentétét bemutatni, hiszen számunkra a család az első” – emelte ki.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul gratulált Matl Péter főszervezőnek, aki a szobrásztáborral „színesebbé, értékdúsabbá teszi az egyébként is csodálatos kárpátaljai vidéket, hiszen szoborutakat hoz létre, a településeket köztéri szobrokkal ékesíti, ezáltal felbecsülhetetlenül értékes kulturális-művészeti munkát és hivatást vállalt”. A diplomata kulturális-művészeti missziónak nevezte a szobrászművész munkásságát, amely egyesíti az alkotó embereket Európa és a világ más-más szögletéből. Elmondta, hogy az idei téma kulcsfontosságú, hiszen a család és a gyermekvállalás rendkívül fontos. Beszédének végén biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatni kívánja az elkészült szobrok talapzatainak létrehozását.

Köszöntőjében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke afeletti örömét fejezte ki, hogy Matl Péter szobrászművész kigondolta és évről évre megvalósítja a szobrásztábort, amelyre a világ különböző tájairól szobrászokat hív meg, akiknek alkotásait Kárpátalja magyar községeiben helyezik el. „A témaválasztás rendkívül fontos és aktuális. A családot több oldalról is támadások érik: részben Nyugat-Európában megkérdőjelezik azt, hogy a család az férfi és nő kapcsolata, és egyik fő célja a gyermek, másrészt itt, Ukrajnában az elszegényedés és a külföldön való munkavállalás gyakran a családok felbomlásához vezet” – mondta. A szobrok különösen értékesek, hiszen a nőkben megfogalmazódó gondolatokat tükrözik a családról – fűzte hozzá a politikus, majd köszönetet mondott a szervezőknek és az alkotóknak, akik munkájukkal vidékünket fogják gazdagítani.

A köszöntők sorát követően az alkotók nevében Rostás Beáta mondott köszönetet a Matl családnak, a szanatórium vezetőségének és azoknak, akik hozzájárultak a tábor megvalósításához. Ezután a szervezők a családot jelképező szobrocskákat adtak át a táborban részt vevő szobrásznőknek és a meghívott vendégeknek, majd mindenki megcsodálhatta a különleges műveket, amelyeket Kárpátalján belül Tiszapéterfalva és kistérsége fog kapni, valamint egy alkotással gazdagodik majd a tábor helyszínéül szolgáló Királyfiszállás is.

A 2013-ban alapított Pro Arte – Munkács civil szervezet kidolgozta a Kárpátaljai szoborút koncepcióját, amely a megye magyar- és ruszinlakta településeit öleli magába. Az itt elhelyezett szobrokkal elsősorban az ideérkező turisták figyelmét szeretnék felhívni, hogy látogassanak el a félreesőbb falvakba is, fellendítve ezzel a falusi turizmust. Ebben partnerekre találtak, s így támogatja az elgondolást Magyarország ungvári és beregszászi külképviselete, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a KMKSZ, a Munkácsi Járási Közigazgatási Hivatal, valamint a Visegrádi Csoport (V4) magyar elnöksége. A szobrásztábor egy többéves program, amelynek legfőbb szempontjai a magyar identitás és kultúra propagálása, maradandó köztéri alkotások elhelyezése Kárpátalja településein, határon átnyúló és egymást segítő kulturális projektek létrehozása, a felállított szobrokkal a turisták vonzása és a falusi turizmus fejlesztése, a Kárpátaljai szoborút, azaz egy új nemzetközi turisztikai útvonal létrehozása.

lexi