III. BercsényiFeszt

Magyar szótól volt hangos az ungvári vár

2019. szeptember 24., 15:45 , 974. szám

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet Kárpátalja történelmi régióiban megrendezett fesztiváljainak egyike az ungvári BercsényiFeszt. Idén, szeptember 22-én már a harmadik egymást követő évben idézték meg Bercsényi Miklós főispán korát a szervezők Bercsényi ungvári várának udvarán. A rendezvény sokakat vonzott, magyarok mellett nagyon sok ukrán érdeklődőt is, akik ismerkedhettek a korabeli magyar viseletekkel, népzenével, néptánccal, fegyverekkel és kézművesmesterségekkel egyaránt. A színes programsorozatot pedig a Bagossy Brothers Company nagy sikerű koncertje zárta.

A grófi hintó Ungvár belvárosát járva hívta fel a járókelők figyelmét a rendezvényre, amellyel aztán a várba megérkezett gróf Bercsényi Miklós ungi főispán, akit Ferenczi Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze személyesített meg korhű viseletben, illetve a feleségét, Csáky Krisztinát alakító Nyíri-Iváncsik Kata, akit előző nap a Bercsényi Jótékonysági Bál szépévé választottak. A grófi párt ugyancsak korhű viseletbe öltözött főiskolai hallgatók kísérték végig a várudvaron a színpadig, amelyről a főispán bejelentette: „Amint emlékezhettek, egy esztendeje házasságkötésünk után ígéretet tettem: elrendelem, hogy minden évben egyszer kegyes és nemeslelkű úrnőtök tiszteletére mulatságot, vásárt és várjárást rendezzünk. Ígéretemet megtartva állunk előttetek, szeretett népem!” – Még muzsikusokat is hozatott Budáról, hogy mulattassák a népet – mondta el a főispán.

A himnuszok eléneklését követően a szervezők nevében Orosz Ildikó megyei képviselő, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket, elmondta a Bercsényi Fesztivállal Ung megye egyik legnagyobb történelmi alakjáról, gróf Bercsényi Miklósról emlékeznek meg minden évben, Rákóczi leghűségesebb emberéről, aki a nagy fejedelemhez hasonlóan kiállt népe szabadságáért, majd követte a száműzetésbe, elveszítve földi javait. Bercsényire és feleségére, akik koruk legműveltebb emberei közé tartoztak méltán lehet büszke minden magyar, különösen az Ung vidékiek – hangsúlyozta Orosz Ildikó.

Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja tolmácsolta a fesztivál fővédnökének, Bacskai Józsefnek, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának üzenetét, aki hivatali elfoglaltságai miatt nem tudott ezúttal a rendezvényen megjelenni. A társszervező főkonzulátus vezetője elmondta, örömmel látja, hogy évről évre többen látogatnak ki a rendezvényre, majd Bercsényi Ungvár fejlődésében játszott szerepét méltatva jó szórakozást és tartalmas napot kívánt a megjelenteknek.

Végül Szimkovics Tibor ráti református lelkész Isten igéjét idézve kért áldást a rendezvényre, hangsúlyozva történelmünk ismeretének fontosságát.

A Salánki Hagyományőrző Egyesület korabeli fegyver- és viseletbemutatóján Kész Barnabás megyei képviselő szemléletesen mutatta be elődeink fegyvereit és azok fejlődéstörténetét, közben megvívott önként jelentkező fiatalokkal és még egy ágyút is elsütött.

A kulturális műsorban színpadra lépett a nagygejőci Kincső Tánccsoport, a Téglási Kultúrház műkedvelő együttesei, a palágykomoróci asszonykórus és az ungvári Csüllő Néptáncegyüttes. A népzenei együttesek közül a magyar népzenét játszó Csipkés és Sodró, valamint a ruszin népzenét tovább éltető Rusznaki szórakoztatta a közönséget, akik koncertjüket követően közös táncházba hívták a jelenlévőket a vár belső udvarára.

A szervezők jóvoltából aznap ingyen megtekinthették az érdeklődők a várban működő múzeum kiállításait. A várudvarban felállított sátrakban ingyenes kézműves-foglalkozások várták a gyerekeket, kísérletezhettek agyagedények megformázásával, készíthettek barokk stílusú ékszereket, maszkokat és legyezőket, de arcfestésre, csillámtetoválásra, hajfonásra, korhű frizura és smink készítésére is lehetőség nyílt.

Különösen sok fiatal rajongó érkezett az erdélyi Bagossy Brothers Company esti koncertjére, akikkel együtt énekelte legismertebb dalait a tömeg az ungvári éjszakában.

A fesztivál végül az ungvári FireLife tűzszínházi előadásával zárult.

A rendezvény kapcsán a főszervező lapunknak elmondta – Kárpátalja a történelmi Magyarország négy vármegyéjéből lett létrehozva és az itt élő magyarokat is négyféle, részben eltérő mentalitás jellemzi. A sok tekintetben a történelmi Felvidékhez kapcsolódó Ung-vidéken Bercsényi szellemiségének megidézése mellett teret és lehetőséget kívántak biztosítani a fesztivállal az ungi magyaroknak és az ungváriaknak a találkozásra, a helyi hagyományőrző együtteseknek pedig a fellépésre. Ungváron a magyarok ma már egy 120 ezres városban szórványként élnek, viszont van egy nap minden évben, amikor az övék a vár. Minden BercsényiFesztet egy ismert magyar könnyűzenei együttes koncertje zár, hisz Orosz Ildikó véleménye szerint: „A magyar közösségi élmény is fontos azok számára, akik magyarnak születtek.” A fesztivál másik célja, hogy a magyar közösség megmutassa magát, történelmét, kultúráját a többségi ukrán közösségnek is, hisz az ukrán média torz képet mutat rólunk – hangsúlyozta a fesztivál főszervezője, ez utóbbi céljuk ugyancsak teljesült, hisz a megjelentek legalább fele ukránul beszélt.

Badó Zsolt