ENSZ-közgyűlés – Zelenszkij: Senki sem érezheti magát biztonságban, amíg háború zajlik Ukrajnában

2019. szeptember 25., 21:17

Senki a világon nem érezheti magát biztonságban, amíg háború zajlik Ukrajnában – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán New Yorkban, az ENSZ 74. Közgyűlésén elmondott beszédében.

„Megértem: az itt jelenlévőknek megvannak a maguk állami gondjai. A mások problémái pedig nem szabad, hogy jobban aggasszanak bennünket, mint a sajátjaink. Ilyen az élet” – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség az elnök beszédét. Zelenszkij szavai szerint ugyanakkor a modern világban már nincs olyan, hogy ez tőlünk „idegen” háború. „Senki sem érezheti ugyanis biztonságban magát addig, amíg háború zajlik Ukrajnában, háború dúl Európában” – fogalmazott az államfő.

Zelenszkij példaként hozta Vaszil Szlipaknak, a párizsi nemzeti opera szólistájának történetét. „Ennek az embernek isteni hangja volt. A világ egyik legjobb baritonjának és kontratenorának nevezték... Mindannyian személyesen hallhatták volna hihetetlen énekét. De van egy dolog, ami miatt ezt nem tehetjük meg. Ez így néz ki” – mondta, és felmutatott egy 12,7 milliméteres töltényhüvelyt, hozzátéve, hogy egy ilyen lövedék oltotta ki az életét a Donyec-medencében az operaénekesnek, aki az ukrán oldalon szolgált. „Egyébként egy ilyen (töltény) 10 dollárba kerül” – tette hozzá Zelenszkij. „Sajnos, manapság a Földön ennyit ér egy emberélet. Ilyen történetből több ezer van. Ilyen töltényből több millió” – folytatta.

Az ukrán elnök beszédében kiemelte: a Donyec-medencében öt éve tart a háború, és öt év telt el azóta, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet. Ez idő alatt több mint 13 ezren haltak meg, 30 ezren sérültek meg, és másfél millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat. Minden évben elhangzanak az ENSZ ülésein ezek a számok egy korrekcióval: azzal, hogy ismét növekedtek – tette hozzá.

Zelenszkij elsőrendű feladatának nevezte a háború befejezését, az összes megszállt terület visszaadását és a béke helyreállítását. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ezt nem ukrán állampolgárok élete, az ország szabadsága, jogai feláldozása, a szabad választás feladása árán kívánja elérni, és éppen ezért van szüksége Ukrajnának nemzetközi támogatásra.

(MTI)