Nemzetközi konferencia a Tisza ETT főszervezésében

Az európai területi társulások előnyei

2019. szeptember 25., 08:04 , 974. szám

A területi társulások létrehozásának és működésének pozitív hatása a gazdasági fejlődésre az Európai Unióban és annak külső határán címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT) Jánosiban szeptember 20-án a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADEA) támogatásával.

A találkozó célja az európai területi társulásokra vonatkozó aktuális gazdasági, pénzügyi és jogi kérdések megvitatása, szerteágazó kutatói hálózat létrehozása a CESCI (Central European Service for Cross-Border Initiatives – Határokon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata), az Ungvári Nemzeti Egyetem és Ukrajna Nemzeti Tudományos Akadémiája szakembereinek bevonása céljából a Tisza ETT ukrajnai tevékenységi tapasztalatának átadására Ukrajna Legfelső Tanácsa által 2018. szeptember 4-én elfogadott határokon átnyúló együttműködésről szóló ukrajnai törvény értelmében, közte az európai területi társulások tevékenységét illetően Ukrajnában, az európai és magyar példán alapuló sikeres megvalósítási lehetőségek feltárása, az uniós források felhasználása és azok gazdasági fejlődésre gyakorolt hatása a Tisza ETT tevékenységén keresztül, valamint az európai területi társulások létrehozásának előmozdítása az Európai Unió (EU) külső határain.

Tudományos munkát végeztek ukrán és magyar jogászok és gazdasági szakértők az európai területi társulásokról szóló uniós és magyarországi jogszabályok megfelelő szakmai szinten az ukrajnai jogszabályokba történő átültetésének biztosítása érdekében. Az anyagokat egy tudományos gyűjteményben tették közzé, amely tartalmazza az erre vonatkozó EU-s és magyarországi jogszabályokat és sikeres nemzetközi gyakorlatokat, ezáltal elősegítve az európai területi társulások tevékenységét Ukrajna határ menti régióiban, valamint a Tisza ETT regisztrációjával és tevékenységével kapcsolatos konkrét javaslatokat tesz az illetékes ukrán minisztériumok felé.

Az említett tudományos gyűjteményt a konferencia keretein belül mutatták be, amelyre meghívást kaptak az Európai Tanácsnak, a Régiók Bizottságának, Ukrajna Külügyminisztériumának, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának, a Regionális Fejlesztési Minisztériumnak, Ukrajna Gazdasági és Fejlesztési Minisztériumának képviselői, ukrán és magyar diplomaták, konzulok, a Kárpátaljai Megyei Tanács, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés képviselői és mások.

Az eszmecsere előtt köszöntőt mondott Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, aki átadta Mihajlo Rivisznek, a megyei tanács elnökének, a Tisza ETT társelnökének üdvözletét, majd megjegyezte: az új ukrán elnök, kormány és politika által remélhetőleg a demokratikus jogállam útjára lép az ország, amely garantálja az alapvető emberi jogok, a nemzeti kisebbségek jogainak gyakorlását. Aláhúzta, hogy Kárpátaljának minden lehetősége adott a virágzásra, amely a turizmus fejlesztésében is rejlik – ennek kellene lennie az ország gazdasági „mozdonyának” is – fogalmazott. „Minden lehetőséget ki kell használni: a földrajzi és geopolitikai elhelyezkedést, jószomszédsági viszonyt ápolni négy európai országgal, valamint fontosak a határon átnyúló kapcsolatok. A Tisza ETT hatékony lehetőséget kínál erre” – mondta.

Köszöntőjének elején Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke Seszták Oszkár közgyűléselnök, a Tisza ETT elnökének üdvözletét tolmácsolta a jelenlévők felé. „A Tisza ETT megalakulása kétségtelenül egy valódi sikertörténet, […] de a legfontosabb, hogy Ukrajna Külügyminisztériuma az európai területi társulásokra vonatkozó ukrán jogszabály hiányában a szabályozatlanságot nem mint akadályt értelmezte, hanem egyfajta szabadságfokként” – emelte ki Szabó István. A kezdeti nehézségeken túllendülve ma már látható a közös projektek kibontakozása, s útjára indulhat egy újabb sikertörténet – tette hozzá.

Köszöntőt mondott még Olekszij Hetmanenko, Kárpátalja kormányzóhelyettese, Szi­lágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, valamint videoüzenetben kívánt eredményes tanácskozást Klobučar Slaven, a Régiók Bizottsága EGTC Platform Titkárságának ügyintézője, az RB COTER Szakbizottság tagja.

Az előadásokon bemutatták a magyarországi európai területi társulásokat, az ETT-k jogi helyzetét és perspektíváit Ukrajnában, részletesen kitértek az ETT-re mint a határtérség integrált gazdasági fejlődéséhez való eszközre, a 2018. szeptember 4-én a Legfelső Tanács által elfogadott, a határon átnyúló kapcsolatokra vonatkozó egyes törvényekben alkalmazott módosításokról szóló törvény EGTC-re vonatkozó szabályaira, javaslatokat fogalmaztak meg az ETT-k létrehozására, majd a konferencia végén bemutatkozott több, Európában sikeresen működő EGTC.

lexi