Az Egészségügyi Minisztériumban visszafognák a reformokat?

2019. szeptember 26., 16:47

Az Egészségügyi Minisztériumban (MOZ) kipattant botrány hátterében nem személyi kérdések állnak, hanem a visszalépés két reform terén – jelentette ki Irina Litovcsenko, a MOZ Stratégiai Tervezési és Európai Integrációs Igazgatóságának vezetője a Hromadszke műsorában.

„Az egészségügyi reformról és a közszolgálati reformról van szó” – közölte Litovcsenko.

A tisztviselő úgy vélte, a többi minisztériumban is hasonló a helyzet.

„Nekünk volt bátorságunk hangosan beszélni erről. Vannak kollégáim más minisztériumokban, akik egyszerűen megírják a kérvényt és mennek. Például azt mondják nekik, »nem létezik olyan fogalom, hogy stratégiai tervezés, mi szükségünk ilyen igazgatóságra, nem értjük, mivel foglalkoznak«, vagy valamilyen egyéb okot találnak.

Az ügy előzménye, hogy Mihajlo Zahrijcsuk, a nemrég kinevezett helyettes miniszter javasolta Irina Litovcsenkónak és Okszana Szuhorukovának, az Egészségügyi Szolgáltatások Igazgatósága vezetőjének, hogy mondjanak fel. Emiatt a MOZ dolgozói nyílt levelet intéztek Olekszij Honcsaruk miniszterelnökhöz, amelyben felszólították, hogy vessen véget a köztisztviselőket érő nyomásgyakorlásnak.

Dmitro Raimov, az egészségügyi miniszter tanácsadója viszont kijelentette, hogy Mihajlo Zahrijcsuknak, az új miniszterhelyettesnek, aki korábban sebészként dolgozott a Salimov Intézetben, kérdései merültek fel egyes munkatársakkal kapcsolatban, azonban senki nem szándékozik elbocsátani senkit. A kormányfő az eset kapcsán azt mondta, „egyetlen becsületes, profi és hozzáértő személyt sem lehet alapos ok nélkül elbocsátani hivatalából”.

(hromadske.ua/Kárpátalja)