Kuleba: Meg kell állapodnunk a magyarokkal

2019. szeptember 28., 09:49

Magyarországnak is engedményeket kell tennie – fejtette ki a Jevropejszka Pravdának adott interjújában az ukrán–magyar viszony alakulását firtató kérdésekre válaszolva Dmitro Kuleba európai integrációért felelős kormányfőhelyettes, aki mindazonáltal reálisnak nevezte a két ország viszonyának rendezését akár már rövid távon is. Az alábbiakban következzék egy részlet az interjúból.

– Magyarország továbbra is hangoztatja, hogy blokkolni fogja Ukrajna közeledését a Szövetséghez. Mennyire kritikus a magyar vétó hatása a NATO-val való együttműködésünkre? És van-e elképzelésünk a kiútról?

– Kritikus, rossz, undorító, szomorú – ez kétségtelenül így van. De létezik a politikai valóság, és amikor arról beszélnek nekem, hogy be kell nyújtani a MAP-ot (a NATO-tagsági cselekvési tervet – a ford.), azt mondom: „Lehet, hogy előbb rendeznünk kellene a helyzetet a magyarokkal, hogy legalább a NATO–Ukrajna Bizottság helyreálljon?”

Emellett Zelenszkij elnök általános megközelítése a problémák megoldása, nem pedig újak létrehozása. A Lengyelországgal fenntartott kapcsolatokban már nagyon pozitív dinamika mutatkozik, és hajlandó párbeszédet folytatni, tárgyalni a magyarokkal. De egyértelmű, hogy Magyarországnak is engedményeket kell tennie, és egy bizonyos megállapodásra kell jutnunk, hogy mind Ukrajna, mind Magyarország alapvető érdekei figyelembe legyenek véve.

– Nos, vannak „vörös vonalaink” (határvonalak – a ford.)? Megtartják-e Az oktatásról törvény 7. cikkelyét a jelenlegi formájában?

– Mindig vannak vörös vonalak, de ebben az esetben nem ragadnék le az oktatási törvénynél.

A meghatározó vörös vonal, hogy a magyar származású ukránok Ukrajna polgárai. Mindig ekként fogunk tekinteni rájuk, az ezzel járó minden joggal és felelősséggel együtt. Természetesen Magyarországnak joga van ahhoz, hogy támogassa nemzettársait, de ezek az emberek ukrán állampolgárok, és ezeknek kell lenniük, ezeknek kell megmaradniuk.

– Mit ért ezen? Elvárja, hogy folyékonyan beszéljenek ukránul?

– Nem kényszeríthetjük vagy kötelezhetjük az embereket, hogy ukránul tanuljanak, bár ha ukrán állampolgárok, akkor minden bizonnyal képesnek kell lenniük kommunikálni az állam nyelvén.

Sok egyéb nüansz is létezik a kettős állampolgársággal és a fegyveres erőkben való szolgálattal kapcsolatban, tehát sok ilyen dolog van. De az alapvető álláspontom nagyon egyszerű: meg kell állapodnunk a magyarokkal. Ezt a konfliktust rendezni kell.

– Reális ez rövid távon?

– Nehéz, nehéz. Ismétlem: nehéz. De reális.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)