A kárpátaljai magyar médiában dolgozók szüreteltek a Cotnar-szőlészetben

2019. szeptember 29., 16:18 , 975. szám

Tavaly ősszel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RKFMF) diákjainak adatott lehetőség, hogy a Cotnar-borászat hozzájárulásával elkészüljön a főiskola bora a fiatalok által ott leszüretelt szőlőből. A program sikerén felbuzdulva Péter Csaba megyei képviselő meghívására a kárpátaljai médiadolgozók és a beregszászi színészek egy kisebb csapata is hasonló élményekben vehetett részt. A szervezők a szőlőszedés mellett azt a célt tűzték ki, hogy a kárpátaljai magyar sajtó munkatársai együtt eltöltsenek egy kellemes napot, beszélgessenek, ismerkedjenek, tapasztalatokat cseréljenek.

A muzsalyi hegyoldalon található szőlőhöz kiérkezőket forró teával és forralt borral várták a szervezők. A reggeli „bemelegítés” után egy tájékoztatóra került sor, ahol Péter Csaba tanácsadója, Tóth Győző, a Kárpát Ház Civil Szervezet ügyvezetője ismertette a nap programját, illetve a kitűzött leszedni való szőlőmennyiség tömegét. Ezt követően a gumicsizmás társaság üres vödrökkel nekiindult a végeláthatatlan szőlősoroknak.

A munka szaporán haladt. A vödrök gyorsan teltek és ürültek, hála a lankadatlan munkakedvnek. Mindenki baráti kedvességgel segített a másiknak, nem tapasztaltunk generációs nézeteltéréseket sem. A termés nagyon gazdag volt, némelyik fürt tömege elérte a 300 grammot is. Hogy jobban haladjon a munka, a szőlősorokon verítékes munkát folytató újságírók, rádiósok és tévések különféle történetekkel szórakoztatták egymást, énekeltek, és a már régebb óta igát húzó kollégák hasznos és bölcs tanácsokkal látták el a fiatalabb korosztályt. Aki megéhezett vagy megszomjazott, az vödrét hátrahagyva meríthetett új erőt egy kis pogácsából, szalonnából, hagymából vagy a folyamatosan rotyogó forralt borból.

A kemény munka végeztével a vendéglátók egy csodálatos báránybográcsossal vendégelték meg a jókedvű munkásokat. A közös ebéd után Péter Csaba biztosította a közel ötvenfős társaságot, hogy karácsonyra mindenki asztalán ott fog díszelegni az örömteli munka jutalmaként egy-egy palack „sajtós bor”.

SD