A hypertónia mint népbetegség… – konferencia a főiskolán

2019. október 2., 13:09 , 975. szám

Kárpátalja felnőtt lakosságának közel az egyharmada szenved magas vérnyomásban, ami megyei viszonylatban 302 ezer hypertóniás beteget jelent. Éppen ezért nem túlzás azt állítani, hogy ez a betegségfajta a legelterjedtebb az összes kór közül nemcsak szűkebb régiónkban, hanem világszerte is – hangzott el azon a konferencián, amelyet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartottak szeptember 28-án a megye minden régiójából érkező családorvosok, általános orvosok, ideggyógyászok és más szakemberek számára. A hypertónia mint népbetegség rizikófaktorai, szűrése, megelőzése, szövődményei és terápiája címet viselő konferencián közel százan vettek részt.

Megnyitójában dr. Váradi Natália, a Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője köszöntötte az anyaországi előadókat, és köszönetet mondott minden hazai szakembernek is, akik időt szakítottak, hogy az itt elhangzó hasznos tudnivalók birtokában még hatékonyabban harcoljanak ezzel a népbetegséggel. Elmondta, a főiskola közreműködésével és épületében ez immáron a hatodik egészségügyi konferencia a Kárpátalján élő szakemberek számára, amelyeknek eddig közel 600 résztvevőjük volt.

Dr. Loppert Balázs, Magyarország beregszászi konzulja köszöntőjében arról beszélt, hogy az anyaország az utóbbi években igyekszik kórházi eszközökkel, vakcinákkal, és más fontos eszközökkel is segíteni az itteni egészségügyet, de a hypertónia és hasonló népbetegségek elleni harcban a Kárpátalján praktizáló szakembereknek kell felvenniük a kesztyűt, amit nagyban segítenek az ilyen, tudást gyarapító fórumok.

Csizmadia Alexandra, Magyarország Beregszászi Konzulátusának külgazdasági szakdiplomatája, miután átadta Szilágyi Mátyás főkonzul személyes üdvözletét a konferencia résztvevőinek, arról beszélt, hogy Magyarországon az idei évben májust a hypertónia hónapjának nyilvánították. Beszédében azt is megemlítette, hogy a magas vérnyomás témakörével viszonylag sokat foglalkoznak, de nem lehet eleget beszélni róla, hiszen csak Magyarországon évente 30 ezer stroke-ot diagnosztizálnak, ami a nem megfelelően kezelt hypertóniából alakul ki, és ezek nagy része halállal végződik.

,,Kárpátalján sem megfelelően rendezett a magas vérnyomás »helyzete«, ami pedig elsősorban a betegség kialakulásában legelsőként érintett egészségügyi szakemberek, a családorvosok felellősége lenne, amennyiben a betegek többsége partner lenne ehhez” – hangsúlyozta beszédében dr. Biró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Főosztályának helyettes vezetője. Mint mondta, a gyógyszeres kezelés mellett a betegek tudatára is kell hatni, hiszen sokan közülük a megfelelő életmód gyakorlása, és a káros szenvedélyek elhagyása eredményeként könnyen megszabadulhatnának a magas vérnyomás okozta betegségtől, illetve annak szövődményeitől.

A köszöntők után az anyaországi doktorok, professzorok előadásai hangzottak el a hypertóniát érintő rizikófaktorokról, a megelőzések, szűrések lehetőségeiről, a betegség szövődményeinek megelőzéséről és annak terápiai lehetőségeiről.

Előadást tartott többek között Szabó Géza, Csiba László, Gyenes Vilmos, Szűcs Attila, Fülesdi Béla, Velkey György.

A konferencia résztvevői az előadások végén tanúsítványban részesültek.

Jakab Lajos
badalói családorvos, a konferencia résztvevője