Társfinanszírozás és magánbiztosítás – folytatódik az egészségügy átalakítása

2019. október 5., 11:15

Állásfoglalásban rögzítették az ország új egészségügyi kormányzatának terveit. A dokumentumot Mihajlo Raduckij, a Legfelső Tanács Nemzeti Egészségügyi Bizottságának elnöke, Zorjana Szkalecszka egészségügyi miniszter, valamint nemzetközi és betegszervezetek képviselői írták alá – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Az aláírók megállapodtak az egészségügyi rendszer átalakításának további alapvető lépéseiről és elveiről, amelyekkel kapcsolatban sikerült egyetértésre jutni. Így bevezetik az egészségügyi szolgáltatások társfinanszírozásának modelljét, amely kibővíti a betegek számára garantált egészségügyi szolgáltatások körét. Hozzá kívánnak járulni a magánbiztosítás fejlesztéséhez azon egészségügyi szolgáltatások és gyógyszerek szegmensében, amelyek nem képezik részét az államilag garantált csomagnak (bár a garantált csomag egészét még nem ismertették – jegyzi meg ezzel kapcsolatban az Ukrajinszka Pravda).

Ezenkívül jövőre bevezetnék az egészségügyi ellátás valamennyi szintjén „a pénz megy a beteg után” finanszírozási modellt, ami azt jelenti, hogy csak a ténylegesen nyújtott egészségügyi ellátást finanszíroznák, nem a betegágyat. Folytatódna az egészségügyi garanciaprogram megvalósítása az orvosi ellátás valamennyi típusa esetében.

Ösztönözni szándékoznak 2020-ban az összes állami, önkormányzati és megyei egészségügyi ellátó intézmény átalakulását egyetlen „egészségügyi térré”, amelyben igénybe vehető lesz az állam által garantált egészségügyi szolgáltatások csomagja, hogy a betegnek a lehető legnagyobb választási lehetősége legyen a felkereshető egészségügyi intézmények terén.

Emellett bevezetnék az európai szabványokat a gyógyszerek és gyógyászati készítmények ukrajnai minőség-ellenőrzésében. Öt éven belül közelebb hoznák a központosított beszerzési programok finanszírozását az ukrán betegek tényleges igényeinek teljes kielégítéséhez a gyógyszerek és gyógyászati készítmények terén.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)